CJ DOLJ: Ion Prioteasa, s-a întâlnit cu o delegație a Administrației Districtului Vratsa, din Bulgaria

617

delegatie cj doljPreședintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, s-a întâlnit, marți după-amiază, cu o delegație de reprezentanți ai Administrației Districtului Vratsa, din Bulgaria, formată din viceguvernatorii Irina Yordanova Ivanova și Miroslav Petrov Komitski, în cadrul unei ședințe de lucru din proiectul cu finanțare europeană privind „Centrul transfrontalier pentru informații și comunicații Dolj – Vratsa“.

Cu această ocazie, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a evidențiat buna relație de conlucrare a celor două regiuni în domeniul accesării fondurilor comunitare, precum și necesitatea conturării unei strategii pentru dezvoltare comună în segmentul financiar 2014 – 2020.

„Cunoaștem că sunteți o echipă nouă la conducerea Administrației Vratsa, iar o parte dintre dumneavoastră se află la Craiova pentru prima dată. Să știți că aici, în Dolj, sunteți printre prieteni, pentru că, de-a lungul timpului, am pus bazele unor relații speciale cu districtul pe care îl reprezentați, o zonă de care ne simțim foarte apropiați. Multe dintre proiectele europene pe care consiliul județean le-a accesat alături de parteneri din Bulgaria au fost realizate împreună cu autoritățile din Vratsa.

Expresie a bunei colaborări care ne unește, iată că două demersuri importante, în care suntem parteneri și care au o valoare totală de aproape 9 milioane de euro, se află în prezent în derulare. Primul vizează crearea Centrului de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre și dotarea cu echipamente pentru situații de urgență. Celălalt, care prilejuiește, de altfel, și întâlnirea noastră de astăzi, se referă la înființarea Centrului transfrontalier pentru informații și comunicații Dolj – Vratsa, în care avem alături de noi și două prestigioase instituții de cultură, Biblioteca Județeană «Alexandru și Aristia Aman» și Biblioteca Regională «Hristo Botev».

De aceea, vreau să reiterez această invitație de a colabora în continuare, mai ales în contextul în care ne aflăm la începutul unui nou segment financiar al Uniunii Europene, pentru perioada 2014 – 2020. Ne îndreptăm toată atenția către fondurile comunitare, pentru că dorim să continuăm proiectele pe care le avem în derulare, dar și să inițiem unele noi.

În curând, vă vom înainta o listă cu propunerile de investiții comune pe care le putem dezvolta prin intermediul programului de cooperare România – Bulgaria. Sigur că, în același timp, așteptăm de la dumneavoastră să ne spuneți cum vedeți strategia pe care o putem pune în operă împreună. Cred cu tărie într-un portofoliu comun de proiecte, pe care să fim pregătiți să le depunem pentru a atrage fondurile necesare implementării lor. Noi vrem să lucrăm în continuare cu autoritățile districtului Vratsa.

Mă bucur să pot spune că suntem unul dintre județele care au înregistrat performanțe notabile la capitolul atragerii de fonduri europene, având proiecte care, însumate, ajung la câteva sute de milioane de euro, bani care au intrat în Dolj. În egală măsură, primarii au deprins foarte bine această lecție a finanțărilor nerambursabile, majoritatea putând să se laude măcar cu câte o investiție realizată din fonduri comunitare.

Unul dintre proiectele noastre de suflet îl reprezintă Aeroportul Craiova, o instituție pe care am preluat-o de la zero, când nici măcar un avion nu ateriza aici. Acum, cu o investiție a Consiliului Județean Dolj de câteva milioane de euro, dar și cu un proiect european pe care l-am câștigat, în valoare de peste 24 milioane de euro, prin care vizăm în principal reabilitarea pistei de aterizare-decolare, acest obiectiv cunoaște o dezvoltare tot mai pronunțată.

Trebuie să știți că, în prezent, de la Craiova se poate călători cu avionul spre șase destinații din spațiul comunitar și urmează să deschidem noi rute. De altfel, am avut bucuria să constat că foarte mulți cetățeni bulgari aleg să zboare de la noi, Aeroportul fiind foarte aproape“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

BIROUL DE PRESĂ