Cine este omul care are curajul să își asume transformarea comunei Unirea: Ștefan Mitrani, candidatul PSD care va moderniza localitatea

364

“Un om care are curajul de a ieși în fața locuitorilor și a spune cu voce tare că această minunată comună are nevoie mai mult ca niciodată de o schimbare în bine”, susține un localnic din Unirea.

Unirea este o comună care se luptă să reziste tendințelor de depopulare a satelor îndepărtate de marile orașe. Cu o populație majoritar tânără, alcătuită în special din familii cu copii mici, nevoile de aici sunt diferite fața de cele ale altor așezări din sudul județului. Pe lângă nevoia de dezvoltare a rețelelor de utilități și de drumuri, la Unirea oamenii își doresc mai multe beneficii pentru copiii și tinerii din localitate. Un singur om a înțeles acest lucru și a pus la cale un plan de schimbare a imaginii acestei zone.

„Sunt implicat în administrația locală încă din anii 2000 pentru că mi-am dorit să îmi aduc aportul la fiecare proiect de îmbunătățire a vieții oamenilor din comuna mea natală. De un an și jumătate sunt consilierul primarului, astfel că știu tot ceea ce s-a realizat bine până acum, dar și cum să continui planurile de dezvoltare. În următoarea perioadă ma voi concentra pe problemele și necesitățile tinerilor, pe cele ale părinților și copiilor lor, dar și pe nevoia de integrare socială a bătrânilor rămași fără sprijinul celor dragi. Știu ca îmi asum o misiune grea, dar nu imposibilă„, susține Ștefan Mitrani.

Valul de tineri care a plecat masiv peste hotare pentru a-și căuta o viață mai prosperă ar putea să se întoarcă acasă dacă transformarea localității va fi dusă la bun sfârșit. O parte, cei care au îndrăznit să creadă într-o viață mai bună pe plaiurile natale, au revenit acasă la părinți, la copii. Majoritatea lucrează câmpul sau grădinile cu solarii și  au reușit să își construiască locuințe frumoase și să ducă un trai decent. Mulți și-au întemeiat familii, astfel că media de vârstă din comună este scăzută.

Pentru că în Unirea sunt aproape 400 de preșcolari și școlari, investițiile în educație sunt esențiale. Planul este deja stabilit, astfel că, dacă va primi votul consătenilor săi, din această toamnă va putea începe punerea sa în aplicare.

„O parte din clădirile unităților  de învățământ au fost reparate și modernizate, au primit mobilier și dotări noi, dar este nevoie ca toți copiii să studieze în condiții mai mult decât decente. Este nevoie de o educație la nivel european și eu cred că noi, ca reprezentanți ai administrației, împreună cu profesorii, le-o putem oferi. În plus, împreună cu echipa mea am hotărât să prioritizăm și amenajarea unor locuri de joacă și agrement pentru cei mici. Ne mândrim că avem o localitate „vie” și vrem ca ea să devină un mediu propice întemeierii unei familii”, explică acesta.

Și pentru că viața la Unirea este extrem de animată atât în rândul tinerilor, cât și al varstnicilor, iar localnicii sunt cunoscuți ca mari iubitori ai fotbalului, investițiile în spații de activități sportive și de agrement sunt esențiale.

„În anii trecuți s-a reușit construirea unui cămin cultural, dar și o bază sportivă și o clădire ce adăpostește vestiarele jucătorilor de la echipa de fotbal locală. Pentru următoarea perioadă dorim să construim o sală de sport multifuncțională în curtea unei școli , sală la care să aibă acces atât elevii, cât și orice sătean ce dorește să facă sport. Pentru acest proiect am finalizat studiul de fezabilitate și încercăm să găsim cea mai bună variantă de finanțare”, spune Ștefan Mitrani.

În Unirea, marea problemă o reprezintă însă infrastructura. Administrația locală încearcă de mai mulți ani să ducă la bun sfârșit construirea rețelelor de apă și canalizare, dar și modernizarea drumurilor comunale.

„Pe străzile din comună este praf, mult praf, iar această situație trebuie să se schimbe în regim de urgență. Nu putem să avem pretenția unei așezări la standarde europene fără asfalt. Doar că lucrările pentru utilități trebuie finalizate primele. Până acum s-a reușit finalizarea aducțiunii de apă pentru o parte din comună, precum și realizarea canalizării și construirea unei stații de epurare. Pe zona în care s-au încheiat lucrările de apă-canal trebuie acum să demarăm asfaltarea. Este vorba de 16 km de drumuri comunale, proiect pentru care avem finalizat studiul de fezabilitate și urmează să accesăm fonduri. În același timp trebuie să continuăm extinderea rețelei de apă și de canalizare, cât să beneficieze de aceste utilități toată comuna. Din fericire, proiectele pentru extinderea rețelei de apă și construcția unei stații de tratare au fost deja câștigate de o firmă ce urmează să înceapă lucrările. Cu siguranță, pe mandatul meu toate aceste planuri vor fi puse în aplicare. Sunt omul vorbelor acoperite de fapte”, încheie Ștefan Mitrani, candidatul Partidului Social Democrat la funcția de primar al comunei Unirea.