Cele mai frumoase grădini zoologice din lume

0
222

In lume, exista cateva gradini zoologice care se disting prin anumite particularitati. Fie ca adapostesc animale mai rare, fie ca difera conceptul de prezentare sau felul in care sunt organizate, aceste gradini zoologice reprezinta atractii de top pentru turisti.

Iată o listă cu unele dintre cele mai bune zoo din lume.

1. Zoo Berlin, Germania

Deschisa in anul 1844, Gradina zoologica din Berlin (Zoologischer Garten Berlin) este cea mai veche si mai cunoscuta din Germania. Ea se intinde pe o suprafata de 34 de hectare si se afla in Tiergarten. Cu peste 1500 de specii diferite si in jur de 17000 de animale, gradina zoologica se mandreste cu cea mai mare colectie de animale din lume. Printre faimosii locuitori de aici se numara ursul Panda gigant Bao Bao si tot aici a trait si Knut, ursul polar (el a murit in luna martie 2011).

2. Gradina Zoologica din Beijing

Infiintata in anul 1906, in timpul ultimei Dinastii Qing, Gradina zoologica din Beijing se mandreste cu una dintre cele mai mari colectii de animale din China. Aici traiesc peste 14500 de exemplare, din 450 de specii de animale terestre si peste 500 de animale marine. Suprafata locatiei este de 89 de hectare, iar gradina este renumita pentru speciile rare de animale care traiesc aici, printre care ursii Panda gigantici, cea mai populara atractie din zona.

3.Grădina zoologică din Roma

Denumită Bioparco di Roma de către cetăţenii Oraşului de pe cele Şapte Coline, grădină zoologică din capitală Italiei a fost construită în anul 1908 şi, în contrast cu majoritatea grădinilor zoologice europene care au în derulare programe ştiinţifice, grădină din Roma a rămas credincioasă dezideratului său iniţial, anume acela de a oferi publicului distracţie şi relaxare. Se întinde pe o suprafaţa de peste 12 hectare şi a fost ridicată în nordul cartierului Villa Borghese. Planurile pentru construcţie au fost alcătuite de către celebrul Carl Hagenbeck, un respectat dresor de animale care a construit şi grădină zoologică din Hamburg. Aici, animalele nu sunt ţinute în cuşti, ci în spaţii largi, despărţite de aleile vizitatorilor prin intermediul şanţurilor adânci. Printre animalele valoroase ale grădinii, se remarcă colecţia de broaşte ţestoase din specia Kleinmann, o specie aproape dispărută în natură. Începând cu anul 2007 cercetătorii italieni au reuşit în premieră reproducerea în condiţii de captivitate a valoroaselor reptile.

4.Zoo Melbourne, Australia

Oficial, Royal Melbourne Zoological Gardens,   Gradina zoologica din Melbourne este cea mai veche gradina zoologica din Australia. Deschis în 1862, parcul dispune astăzi de peste 320 de specii, atât specii native australiene, cât și alte animale din întreaga lume. Expoziția australiană include koalas, canguri, wombats, echidnas și multe altele animale de distracție muzee zoo.

5. Zoo Beijing, China

Zoo-ul din Beijing este răspândit pe o suprafață uriașă și deține o colecție de 950 de specii. Grădina zoologică din Beijing este, de asemenea, locul perfect pentru a vedea o gamă largă de animale rare chinezești, pe care este puțin probabil să le vedeți în altă parte a lumii. Gama de animale chinezești include: panda uriașă, aligatori chinezi, tigri din China de Sud și salamanderi mari chinezi. Amplasamentul unic al grădinii zoologice și stilul arhitectural, care include grădini frumoase, bazine de lotus și pavilioane autentice chinezești, merită de asemenea să vedeți Statuile elefantului de la grădina zoologică din Beijing

6. Grădina zoologică din Edinburgh

Această grădină zoologică din Scoția a fost prima din lume care a găzduit și crescut pinguini, precum și prima din Marea Britanie care oferă găzduire koalelor și urșilor panda uriași. 

  • Grădina zoologică participă activ la reproducerea speciilor pe cale de dispariție și promovarea conservării lor pe tot globul. O altă dovadă a faimei acestei grădini zoologice este incinta modernă destinată cimpanzeilor, care a fost aprobată de experți precum Jane Goodall. 

Punctul culminant al grădinii zoologice din Edinburgh este celebra paradă a pinguinilor, când pinguinii sunt eliberați din incinta lor și se plimbă alături de îngrijitorii lor. De la deschiderea din 1913, grădina zoologică atrage vizitatori care vin să vadă cele peste 1.000 de animale și să experimenteze un program plin de evenimente și activități educaționale, de la discuții cu îngrijitorii la întâlniri practice cu animale. 

7. Grădina zoologică din Paris

Oraşul Luminilor a beneficiat de o grădină zoologică încă din anul 1793, în plină desfăşurare a Revoluţiei Franceze. Conform unei decizii a Consiliului Naţional din acelaşi an, toate animalele exotice aflate în proprietate privată au fost fie donate Menajeriei din Versaiiles (viitoarea grădină zoologică), fie ucise, împăiate şi donate muzeelor ştiinţifice. Adevăratul părinte fondator al importantului aşezământ cultural-ştiinţific din Paris a fost Jaques-Henry Bernardin de Saint Pierre (1737-1814). Acesta a fost credincios principiului de a deţine în captivitate animale care trebuiau să trăiască într-un mediu ambiant cât mai apropiat de cel din zonele de origine. Tot el a permis primele cercetări ştiinţifice asupra animalelor din zoo, alături de accesul oamenilor de rând în incintă. În secolul XIX, grădina zoologică din Paris deţinea cea mai mare colecţie de animale exotice din Europa. La conducerea sa s-au perindat numeroşi oameni de ştiinţă, printre care şi celebrul savant Frederic Cuvier. Grădina zoo pariziană s-a aflat într-un proces continuu de renovare şi adaptare încă din anul 1808. Ultimele modificări de proporţii au avut loc în anul 1983, când a fost construită o modernă volieră pentru păsările răpitoare, precum şi în anul 2002, când a fost mărită voliera speciilor de fazani exotici.

8. Grădina zoologică din Moscova

Cea mai mare şi mai importantă grădină zoologică din Rusia este cea din Bulevardul Gruzinskai. Această grădină are în spate o istorie zbuciumată, iar în prezent este una dintre cele mai apreciate aşezăminte de acest gen din lume. A fost fondată în timpul perioadei ţariste, mai precis în anul 1864, de către un grup de profesori de biologie din cadrul Universităţii din Moscova, pe numele lor K. F. Rulje, S.A. Usov şi A.P. Bogdanov. În anul 1919, regimul bolşevic a naţionalizat-o, iar peste 3 ani controlul asupra instituţiei a fost transferat primăriei moscovite, care deţine grădina şi în prezent. În perioada comunistă suprafaţa grădinii zoologice s-a mărit, iar spaţiile pentru animale, construite iniţial din lemn, în stil vechi rusesc, au fost înlocuite cu adăposturi moderne.
Astăzi, grădina zoologică din Moscova se întinde pe o suprafaţă totală de 21,47 de hectare, dintre care spaţiul destinat exclusiv animalelor are o suprafaţă de 21,36 hectare. Aşezământul moscovit adăposteşte un număr total de 8.270 animale din nu mai puţin de 917 specii. Se pot admira marsupiale, maimuţe, păsări exotice, lilieci şi mamifere insectivore, elefanţi, urangutani, alături de marea majoritate a animalelor deţinute de către orice grădină zoologică cu tradiţie. De fapt, grădină zoologică din Moscova este celebră în lumea întreagă pentru faptul că adăposteşte cele mai mari populaţii şi nuclee de creştere a tigrilor siberieni şi leoparzilor de Amur, două specii de feline cu risc iminent de dispariţie din sălbăticie. Dar aveţi grijă că în această lună grădină zoologică din Moscova şi-a închis porţile în vederea efectuării unui control sanitar general pentru detectarea prezenţei pestei porcine la porcii din rasă Potamochoerus, după decesul suspect al unui exemplar.

 

 

 

 

sursa:https://www.stiridinlume.ro/

https://aflati.ro/

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.