Ce este SPF-ul si cum te ajuta

0
108

Protectia solara este esențială pentru orice tip de piele și este necesară chiar și în cazul unei expuneri la soare de scurtă durată. Pentru o protecție optimă, este necesar să știi ce fel de produse sunt potrivite pentru tine.

Află ce este SPF-ul și cum funcționează acesta.

Ce inseamna SPF?

SPF reprezinta factorul de protectie solara al unui produs destinat ingrijirii pielii si consta in capacitatea acestuia de a bloca razele ultraviolete (UV), astfel incat acestea sa nu fie absorbite de piele. Aceste raze sunt clasificate in functie de lungimea de unda in UVA (asociate cu efecte negative pe termen lung precum aparitia ridurilor, imbatranirea pielii sau aparitia unor tipuri de cancer de piele) si UVB (mai puternice decat cele UVA, cu efecte negative asupra AND-ului celular al pielii, fiind, totodata, responsabile de arsurile solare).

Astfel, SPF-ul este o unitate de masura pentru protectia pe care un produs o ofera pielii impotriva radiatiilor UVB. Acesta insa nu ofera protectie impotriva radiatiilor UVA, pentru a ne proteja impotriva lor fiind necesara utilizarea unui produs de protectie solara cu spectru larg.

Cum functioneaza SPF?

O crema de protectie solara cu SPF functioneaza prin doua componente importante aflate in compozitia ei, respectiv ingredientul activ si emulsia. In functie de tipul de creme cu SPF pe care le utilizezi, acestea pot bloca razele UVB sa patrunda in piele sau le pot absorbi inainte de a dauna pielii.

Aplicarea cremei cu SPF se face cu cateva zeci de minute inainte de expunerea la soare, timpul de asteptare putand fi diferit in functie de fiecare produs in parte. Aceste produse se utilizeaza chiar si atunci cand este innorat, dat fiind faptul ca razele UV reprezinta un pericol pentru sanatatea pielii chiar si in zilele mai putin inseninate.

SPF 30 sau 50? Cum alegi produsul potrivit

Dacă ai înțeles ce este SPF-ul și la ce te ajută atunci următorul pas este alegerea produsului potrivit pentru tine. Mai mulți cercetători au studiat care este timpul de rezistență al pielii noastre la expunerea solară fără a folosi un produs cu SPF.

Studiile au demonstrat că aplicarea unui SPF cu un factor de protecție de minim 15, te va ajuta să stai expusă la soare pentru aproximativ 150 de minute fără să te arzi. Cu toate acestea, lucrurile pot varia în funcție de moștenirea genetică, tipul de piele sau orele la care alegi să te expui.

Pentru o protecție minimă, experiții recomandă aplicarea unui SPF 15 într-un strat care să acopere în profunzime întreg corpul. Recomandarea acestora este să-l reaplici la fiecare două ore. Fiecare produs SPF are un anumit grad de protecție împotriva razelor solare. Conform unor studii recente:

  • SPF 15 blochează aproximativ 93% din razele UVB
  • SPF 30 blochează aproximativ 97% din razele UVB
  • SPF 50 blochează aproximativ 98% din razele UVB

Cu toate acestea niciun produs nu poate să-ți ofere protecția garantată. Dacă nu este aplicat în mod corect, un produs SPF 50 poate avea același grad de protecție ca un SPF 15 aplicat corespunzător. Totul depinde informarea ta cu privire la ce este SPF-ul și la ce te ajută pe termen lung.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.