Cat de periculoase sunt tigarile electronice

175

Exista multe persoane care pun semnul echivalentei intre fumat si vapat, o mare parte dintre fumatori fiind dezinformati cu privire la tigara electronica, din diverse interese economice. Insa realitatea este alta, existand o diferenta uriasa intre tigara electronica si tigara clasica.

Ce se intampla, de fapt, la nivel chimic atunci cand fumezi o tigara clasica? Procesul de ardere a tutunului este un proces chimic diferit de cel de incalzire, regasit la tigara electronica. In procesul de ardere (combustie), se produc o multime de substante periculoase, precum monoxidul de carbon, gudronul si alte substante cancerigene.

Fumul de tigara emana peste 7000 de substante chimice daunatoare organismului si nu exista niciun dubiu ca fumatul este daunator in mod real sanatatii.

Vapatul unei tigari electronice are la baza total alte principii de functionare, desi multe institutii responsabile cu reglementarea acesteia il pune pe aceeasi treapta cu fumatul, din diverse interese economice.

Într-un studiu realizat de Oncotarget, cercetătorii au descoperit că substanțele conținute de vaporii eliminați de țigările electronice sunt, uneori, mai periculoase pentru celulele din cavitatea bucală decât tutunul tradițional.

Problemele cauzate de țigările electronice pot avea urmări mai grave, precum – gingivită, parodontoză, placă dentară, pierderea dinților, cancer oral.

Țigările electronice sunt device-uri cu baterii, ce conțin sisteme de încălzire și un suport pentru soluția lichidă. Device-ul de încălzire care elimină lichidul sub formă de vapori – când utilizatorul pufăie, vaporii sunt inhalați.

Deși țigările electronice nu conțin tutun – un aspect foarte dăunător al țigărilor normale – acestea conțin nicotină și alte chimicale, printre care și arome artificiale. Vaporii aromați au un efect mult mai periculos asupra țesutului celular al gingiilor.

Studiile demonstrează că vaporii inhalați omoară 53% din celulele din cavitatea orală în doar 3 zile. Analizând celulele epiteliale expuse la vapori sub microscop, cercetătorii au identificat creșteri semnificative în ceea ce privește rata celulelor afectate sau chiar distruse.

Un alt efect extrem de negativ al țigărilor electronice asupra organismului este acela că elimină chimicale în corp care compromit funcția imună a căii respiratorii, distrugând celulele sistemului imunitar – macrofagul și neutrofilele.

Utilizatorii de țigări electronice suferă niște modificări genetice, precum și suprimarea unor gene imunitare adiționale. Descoperirile în domeniu susțin că țigările electronice au un spectru mai larg de efecte asupra mucoasei respiratorii față de țigările normale.

În cele din urmă, țigările electronice expun plămânii la toxicitate, reduc efectivitatea sistemului imunitar și creează mediul proprice pentru bacteriile dăunătoare să se răspândească.

 

sursa: arradent.ro/noutati/tigarile-electronice/