Cântecele și creația lui Tudor Gheorghe la început de ”Drumuri Brâncușiene”

444

drumuri brancusieneSâmbătă, 1 august 2015, a debutat a treia ediție a Simpozionului internațional de sculptură ”Drumuri Brâncușiene”. Nu a fost o coincidență că a debutat în ziua în care maestrul Tudor Gheroghe a împlinit o frumoasă vârstă, pentru că anul acesta inspirația artiștilor participanți va fi repertoriul îndrăgitului bard.  

Atelierul de creație este la Centrul Multifuncțional din Craiova, iar sculptorii participanți sunt următorii: Michael și Anna Rofka (Germania), Tibor Farkas (Germania), Andrej Mitevski (Macedonia), Vlad Dan Perianu (București), Ana Maria Negară (Iași), Alin Neacșu (Iași), Gabriel Sitaru (Câmpina), Lucian Irimescu (Craiova), Virgil Pumnea (Craiova), Laurențiu Dimoiu (Craiova).

“Anul acesta este unul de excepţie, pentru că tabăra de sculptură este dedicată maestrului Tudor Gheorghe, care chiar astăzi (1 august 2015 n.r.) împlineşte 70 de ani şi îi urăm La mulţi ani. Am selectat sculptorii în funcţie de proiectele pe care le-au depus.

Până acum, alegeam câţiva sculptori, le dădeam piatra, şi apoi vedeam ce fac din ea. Anul acesta, am zis să îi lăsăm pe ei dinainte, să spună, şi să putem să alegem piatra în funcţie de alegerea lor. Unii au dorit să lucreze în marmură, alţii în piatră de Vratsa! Fiecare şi-a primit blocul de piatră dorit. Din 25 de proiecte, am selectat 10.

În mod normal ar fi trebuit să alegem 8, aşa s-a întâmplat în fiecare an, dar pentru că lucrările au fost realmente de excepţie, am zis să alegem 10 proiecte. Cu totul excepţional este invitat şi un artist în lemn, Gabriel Rizea, care a început deja să sculpteze în lemn «Anotimpurile»”, a declaratprimarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

“E minunată această idee. Din punctul meu de vedere este excepţională. În loc sa stau şi eu cu prietenii, să beau şi eu un pahar de vin, să mă simt bine, mă uit la aceste pietre care devin vii şi care mă onorează, recunosc.

Am avut bucuria în viaţă să cunosc mulţi artişti, mari sculptori şi ştiu ce înseamnă dăruirea şi lucrul în piatră sau în lemn. După ce petreci câteva nopţi cu Marcel Guguianu de exemplu, după ce îl cunoşti pe Vlad sau Gicu Apostu, desigur că ai un sentiment aparte când te întâlneşti cu altă generaţie, cu alţi tineri artişti şi abia aştept să văd ce a putut să inspire muzica şi creaţiile mele.

E un lucru deosebit faptul că ei au găsit în cântecele mele, în poemele mele, rezonanţe artistice şi că pot să reflecte în ea libertatea lor este un gest creator şi nu pot fi puse sub un semn al cenzurii. Sunt ideile lor şi să dea Domnul să fie inspiraţi şi să aibă putere de muncă pentru că nu e deloc uşor ca dintr-un asemenea bloc de piatră să faci un lucru delicat.

Nu mi s-a mai întâmplat aşa ceva. Am avut multe surprize în viaţa mea, dar una de asemenea amploare, care să şi dăinuie, să şi rămână în oraşul acesta al nostru este extraordinară”, a declarat Tudor Gheorghe.