Burse mai mici pentru elevii cu medalii de aur la olimpiade internaționale, 1.000 lei pe lună, în loc de 2.550 lei

106
Cuantumul și criteriile de acordare a burselor pentru elevii premiați la olimpiadele naționale și internaționale au fost introduse în proiectul legii învățământului preuniversitar.
Astfel, un elev care câștigă medalia de aur la o olimpiadă internațională va avea o bursa de 1.000 lei pe lună, în loc de 2550 lei, cuantum stabilit prin ordin de ministru în baza legii 235 din 7 decembrie 2010. Această lege se abrogă la data intrării în vigoare a noii legi a învățământului preuniversitar, potrivit  Art. 246, alin (1).
  • 123 de elevi au avut premii la olimpiadele şi concursurile internaţionale sau regionale pe discipline (juniori şi seniori) în anul școlar 2021-2022, potrivit Raportului privind Starea învățământului preuniversitar din România pentru anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației. 13 elevi au obţinut distincţii la mai mult de două competiţii.

Pentru elevii premiați la olimpiadele școlare naționale și internaționale, în proiectul legii învățământului preuniversitar, se introduc bursele de excelență olimpică (I și II), care reprezintă o formă de stimulare a excelenței și sunt alocate în funcție de distincțiile primite de elevi.

Pentru anul școlar 2023-2024, cuantumul minim al burselor este:

  • bursa de excelență olimpică I/internațională – 1.000 lei/lună;
  • bursa de excelență olimpică II/națională – 700 lei/lună.
Cum se vor acorda bursele de excelență olimpică

Bursa de excelență olimpică (I) se acordă elevilor care obțin distincții (premiile I, II, III) la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Bursele de excelență olimpică (I) se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar;

Bursa de excelență olimpică (II) se acordă elevilor care obțin distincții (premiile I, II, III) la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Bursele de excelență olimpică (II) se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar”, potrivit art. 103 din proiectul legii învățământului preuniversitar.

În prezent, elevii premiați la olimpiadele școlare internaționale primesc bursa conform Legii nr. 235 din 2010 și cuantumul este stabilit prin ordin de ministru. 

Pentru anul școlar 2022-2023 este în vigoare Ordinul 6.429 din 19.12.2022, care prevede sumele pentru bursele de merit de olimpic internațional, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, după cum urmează:

  • medalia de aur sau premiul I – 2550 lei;
  • medalia de argint sau premiul al II-lea – 1913 lei;
  • medalia de bronz sau premiul al III-lea – 1275 lei;
  • mențiune – 638 lei”.

În anul școlar 2022-2023, elevii premiați la olimpiadele școlare naționale primesc bursă de performanță de 500 lei pe lună, conform ordinului de ministru nr. 5.379 din septembrie 2022.

 

sursa: www.edupedu.ro