Esti iubitor de animale? Poate ca tocmai ai decis sa adopti un pui de pisica ori esti deja proprietarul unei frumoase feline. Indiferent de situatie, este important sa cunoastem faptul ca sunt cazuri in care frumosul nostru animal de companie ne poate infecta. O astfel de situatie o reprezinta Boala ghearelor de pisica, care se transmite de la animal la om.

Cunoscuta si sub numele de Boala zgarieturii de pisica, este o infectie pe care o poti lua dupa ce o pisica (infectata cu bacteria Bartonella henselae) te-a muscat, te-a zgariat sau ti-a lins o rana. Afectiunea se mai numeste inclusiv Febra zgarieturii de pisica, iar in termeni medicali o intalnesti cu denumirea de Limforeticuloza benigna.

Care este cauza pentru boala ghearelor de pisica?
Boala ghearelor de pisica este o infectie cauzata de bacteria Bartonella henselae. Este transmisa de la pisica infectata la om, prin muscatura, zgarietura sau saliva felinei pe rana deschisa a persoanei. Provoaca adesea o umflatura la locul in care bacteria a intrat in corp. Mai predispusi in a lua boala sunt persoanele cu sistem imunitar foarte scazut, bebelusii, copiii mici si femeile insarcinate.

Prin urmare, Boala ghearelor de pisica este una infectioasa, cel mai adesea de la pisica si, in cazuri mai rare de la caine. Pisica este gazda pentru aceasta bacterie. Transmiterea bolii la pisica se face prin intermediul puricilor, tantarilor sau paduchilor.

Aproximativ 40% dintre pisici poarta aceasta bacterie la un moment dat in viata lor. Trebuie stiut ca majoritatea pisicilor cu aceasta infectie nu prezinta semne de boala. Totodată, pisicile cu varsta mai mica de un an sunt mai predispuse sa fie infectate cu Bartonella henselae si sa raspandeasca germenul in randul oamenilor. De asemenea, pisoii au mai multe sanse sa zgarie si sa muste in timp ce se joaca si invata cum sa atace prada [1].

Pisicile pot transmite mai multe tipuri de infectii oamenilor, foarte intalnita fiind toxoplasmoza, cu riscuri mari la femeile gravide.

Nota: Infectiile transmise de la animalele de companie la om se numesc zoonoze. De multe ori nu exista niciun simptom care sa ateste boala pe care animalul o are, iar igiena necorespunzatoare a mainilor reprezinta un factor de risc major.

De stiut! Nu lasa pisica sa iti linga vreo rana deschisa. Daca este infectata, bacteria se va transmite foarte usor la tine.

Retine! Aceasta boala poate afecta orice pisica, indiferent de rasa. Sunt mai predispuse sa fie infectate cu Bartonella henselae pisicile micute, aflate in primul an de viata, pisicile care au purici, cele care hoinaresc pe strazi si cele fara adapost.

Care sunt simptomele pentru boala ghearelor de pisica?
Boala ghearelor de pisica apare de regula atunci cand expunerea se face la pisici tinere sau pisici cu purici. Semnele si simptomele care pot aparea sunt:

O buba sau o mica umflatura:
se numeste leziune de inoculare, adica leziune la locul in care bacteria patrunde prin corp
apare la 3 – 10 zile dupa ce persoana a fost muscata sau zgariata;
se intalneste de regula pe maini, brate sau pe scalp;
este in general nedureroasa;
de obicei prezinta o crusta si uneori conține puroi.
De stiut! La cateva saptamani dupa ce bacteria a intrat in corp (in urma muscaturii sau a zgarieturii) unul sau mai multi ganglioni limfatici din apropierea zonei cu pricina se pot umfla si deveni durerosi. Acesti ganglioni umflati apar de regula la subrat si in zona gatului.

Alte simptome:
febra;
durere de cap;
apetit scazut;
dureri in gat;
dureri de spate;
frisoane;
dureri abdominale sau articulare [2].
Nota: La persoanele cu sistem imunitar slabit (ca in cazul celor care au cancer sau diabet), infectia poate avea complicatii grave. In cazuri foarte rare poate afecta inima, creierul, ochii sau alte organe interne.

Care este tratamentul pentru boala ghearelor de pisica?

Pentru diagnostic, medicul examineaza muscatura sau zgarietura si intreaba pacientul despre simptome. Verifica de asemenea ganglionii limfatici pentru a nu fi umflati sau sensibili. In cazul in care se cere, poate recomanda si analize de sange (teste serologice pentru detectarea anticorpilor specifici).

De regula, boala ghearelor de pisica dispare fara tratament. Poate fi luat un analgezic pentru a ajuta la ameliorarea durerii si a disconfortului. De asemenea, este indicata aplicarea compreselor calde pe zona ranita.

In cazul in care exista un sistem imunitar slabit (persoanele care au cancer, diabet, HIV, Sida)  este necesar tratamentul cu antibiotic.

La majoritatea oamenilor boala zgarieturii de pisica se vindeca fara tratament. Adesea, medicamentele eliberate fara prescriptie medicala (aspirina, ibuprofen, de exemplu) si aplicarea locala de comprese calde pot ajuta la ameliorarea durerii si a disconfortului.

Cu toate acestea, in anumite cazuri poate fi necesara administrarea antibioticelor, mai ales atunci cand ganglionii limfatici infectati sunt durerosi si inflamati mai mult de doua-trei luni. Antibioticele pot fi utile si pentru diminuarea febrei prezente o perioada lunga de timp sau daca infectia a ajuns la nivelul oaselor, ficatului sau a altui organ. In cazul in care un nodul limfatic este foarte mare sau dureros, medicul ar putea considera necesara drenarea infectiei de la nivelul acestuia pentru ameliorarea simptomelor. Drejanul se va face prin introducerea unui ac in piele si apoi in nodul pentru ca lichidul sa fie colectat si eliminat.

sursa: www.drmax.ro