Bilanțul unui an fierbinte, cu bune și rele

1051

Mai sunt câteva zile din anul 2014. Românii taie porcii, și din când, în când mai aruncă câte un ochi către televizor, ca să nu rămână în urmă cu știrile. Că doar le-au urmărit un an întreg. Un an în care au avut loc două rânduri de alegeri, cu încrâncenări, cu atacuri și la final am putea spune cu o surpriză în ceea ce privește președintele ales. A fost un an fierbinte, cu bune și rele!

Unii au guvernat bine și au crezut că este de ajuns ca asta să îi ajute să câștige alegerile prezidențiale, alții au știut să speculeze un moment de final de campanie, și au reușit pe spatele diasporei să câștige alegerile și să revină în prim-planul politicii românești.

Una peste alta, cei care au ales vor simți pe propria piele dacă alegerea lor a fost una bună pentru România. Ideal ar fi ca cei cinci ani care urmează să nu fie decontați de oameni din cauza disputelor politice. Premierul Victor Ponta și-a arătat deschiderea către colaborare. Președintele Klaus Iohannis nu a spus nimic. Nu spune de obicei! Rămâne de văzut. Votul este liber și a fost exercitat. Majoritatea a decis. Caz închis!

Victor Ponta rămâne președintele PSD. E greu să găsești un lider de anvergura lui, plus că este premier și, așa cum am mai spus, a guvernat și o face în continuare bine. Liberalii au preferat ca în locul unui membru cu ștate vechi în partid să asculte de președintele ales și să aleagă să îi conducă o persoană tânără. Alina Gorghiu trebuie să și demonstreze că a fost alegerea bună pentru PNL. PDL rămâne cu Blaga și toți cei care mai aveau puțin și stingeau lumina peste România.

Pe plan local lucrurile sunt foarte clare: dreapta, căreia i-au crescut niște dințișori de câteva săptămâni, nu are nici o șansă în fața celor de la PSD Dolj. De ce? Pentru că pesediștii doljeni sunt mai organizați, mai uniți și se mobilizează exemplar în momentele importante. Pentru că actuala conducere, în frunte cu președintele Claudiu Manda, a reușit, deși mulți se îndoiau, să aducă liniște și stabilitate. Și cel mai important, au găsit omul care să îi reprezinte așa cum trebuie la nivel național. Claudiu Manda, într-un an jumătate de mandat ca președinte al PSD Dolj, a devenit o voce importantă și ascultată la București, având în spate rezultatele alegerilor europarlamentare și prezidențiale, câștigate fără drept de apel.

În Craiova lucrurile sunt pe făgașul cel bun. Sunt peste tot șantiere. Se lucrează. Într-un an, doi, Craiova va avea o altă față. Primarul Lia Olguța Vasilescu continuă seria de proiecte începute, mai sunt și altele care vor veni, și cel mai important ne luptăm în continuare pentru câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Lia Olguța Vasilescu rămâne același lider politic național, incisiv, hotărât care se luptă ca municipiul Craiova să nu fie lăsat deoparte de către guvernanți. Este atacată de adversarii politici din toate părțile. Este normal. E un politician puternic. Probabil că atacurile se vor înmulții odată cu apropierea alegerilor locale.

Am mai trecut un an peste noi, am mai făcut un bilanț. Sperăm că 2015 va fi mai liniștit, cu mai multe realizări și cu oameni mai relaxați!

Sărbători fericite și La mulți ani!