Asociația PRO DEMOCRAȚIA cere demisia șefei ADR Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu

787
foto: lupamea.ro
foto: lupamea.ro
foto: lupamea.ro

APEL LA TRANSPARENŢĂ, LEGALITATE ŞI SPIRIT EUROPEAN

Către Membri CONSILIULUI PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ SUD-VEST OLTENIA,

Ion PRIOTEASA Preşedinte CJ Dolj, Ion CĂLINOIU Presedinte CJ Gorj, Adrian DUICU Presedinte CJ Mehedinti, Paul STĂNESCU Presedinte CJ Olt, Ion CILEA Presedinte CJ Vâlcea, Lia-Olguţa VASILESCU Primar Municipiul Craiova, Florin CÂRCIUMARU Primar Municipiul Târgu Jiu, Constantin GHERGHE Primar Municipiul Dr. Tr. Severin, Minel PRINA Primar Municipiul Slatina, Sorin NEDELCU Primar Drăgăşani, Nicolae DRĂGOI Primar Dabuleni, Dumitru GÂLCEAVA Primar Turceni, Ionel-Rafael DUNARINTU Primar Baia de Aramă, Tudor UDRESCU Primar Piatra Olt, Florinel CONSTANTINESCU Primar Călimăneşti, Ştefan DECA Primar Piscu Vechi, Ion CIOCEA Primar Bustuchin, Marian Ion RĂDUCAN Primar Siseşti, Velica MIRCEA Primar Izbiceni, Tudor ISTOCESCU Primar Stroeşti

Stimate Doamne, Stimaţi Domni,

Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA – Club Craiova a luat act cu îngrijorare de acuzaţiile grave de abuz în serviciu care i-au fost aduse, în mod public, doamnei Marilena Bogheanu, Directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, entitate pe care Dvs. o coordonaţi, în temeiul Legii Nr. 151 / 1998, de la nivelul Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în două recente articole de presă: „Şefa ADR Oltenia, salarii şi prime ilegale de 100.000 de euro” (în publicaţia regională „Indiscret”) şi „Viaţă de bugetar: 9.600 de lei salariu pentru două ore de muncă pe zi. Şefa fondurilor europene Oltenia s-a autoangajat pe banii UE” (în cotidianul naţional „Adevărul”).

Gravitatea situaţiei în care se află imaginea ADR SV Oltenia şi implicit, credibilitatea activităţii Dvs. la nivelul Consiliului pentru Dezvoltarea Regională Sud-Vest Oltenia – în contextul în care jurnaliştii îşi susţin afirmaţiile aducând ca probe constatările ofiţerilor anti-fraudă cu privire la ilegalităţi comise în interiorul ADR SV Oltenia – vă impune, în temeiul legii, să reacţionaţi de urgenţă şi să adoptaţi măsurile necesare pentru identificarea unor situaţii similare, pentru clarificarea şi rezolvarea problemelor grave de management cu care se confruntă ADR SV Oltenia, inclusiv prin schimbarea echipei manageriale şi sesizarea instituţiilor abilitate ale statului în lupta anti-corpuţie.

Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA – Club Craiova reaminteşte membrilor Consiliului pentru DezvoltareRegională Sud-Vest Oltenia că în conformitate cu Raportul Anual al Comisiei Europene privind protejarea intereselor financiare, România ocupă, în anul 2013, un dezonorant loc 2 în clasamentul numărului de fapte de corupţie şi nereguli în utilizarea fondurilor europene. Raportul poate fi lecturat pe site-ul http://www.antifrauda.gov.ro.

În acest context, Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA – Club Craiova consideră că este inacceptabil şi constituie o situaţie de risc major modul în care membri Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia îşi asumă dimensiunea de coordonare a activităţii ADR SV Oltenia. Conform informaţiilor de pe site-ul ADR SV Oltenia, accesat la 4 iunie 2015, ultimele două şedinţe ale Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia au avut loc la un interval de aproximativ un an (!), respectiv 5 martie 2014, la Craiova şi 23 februarie 2015, la Drobeta Turnu Severin, în contextul în care volumul fondurilor europene accesate în regiunea noastră este suficient de mare, încât să impună o coordonare periodică – cu şedinţe de analiză a stadiului implementării proiectelor organizate cel puţin semestrial, dacă nu trimestrial – responsabilă şi eficientă din partea Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.

Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA – Club Craiova îşi exprimă speranţa că membri Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia vor decide să se întrunească de urgenţă şi să adopte măsuri de reformă structurală atât în activitatea Consiliului, prin asumarea corectă, legală şi morală a responsabilităţilor la nivelul Consiliului, cât şi în managementul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, îndepărtând din echipa de management a ADR SV Oltenia persoanele care se fac vinovate de ilegalităţi şi solicitând intervenţia instituţiilor anti-fraudă ale statului.

Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA – Club Craiova îşi rezervă dreptul de a sesiza instituţiile de luptă anti-corupţie abilitate ale statului, cu privire la situaţia de la nivelul Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia şi Agenţiei pentru Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, în măsura în care acestea nu se vor autosesiza, inclusiv de a se adresa Comisiei Europene şi OLAF, în situaţia în care nu vor fi urgent adoptate şi anunţate public măsuri de reformă structurală în activitatea Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia şi în managementul Agenţiei pentru Dezvoltare Sud-Vest Oltenia.

Carla Stoica Presedinte Asociatia Pro Democratia club Craiova