Antoniu Zamfir și-a încheiat mandatul de președinte al ACCEC 2021

486

antoniu zamfirVineri, 28 august 2015, s-a desfășurat ședința extraordinară a Adunării Generale a „Asociației Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”. În cadrul reuniunii instituțiilor membre ale Asociației Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021 s-a prezentat și dezbătut raportul pentru perioada august 2014-august 2015, s-a discutat și supus la vot propunerea de a primi noi membri în cadrul asociației şi a fost aleasă conducerea pentru mandatul 2015 – 2016.

În prezenţa reprezentanţilor membrilor fondatori ai Asociaţiei, preşedintele Antoniu Zamfir a prezentat raportul din perioada mandatului său. “Perioada august 2014 – august 2015 a însemnat, pentru mine, poate cea mai importantă şi interesantă experiență profesională, în calitatea de Președinte al Asociaţiei Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021. Am reușit, împreună cu toți colegii din Consiliul Director, să demonstrăm craiovenilor că dorinţa de a obține acest titlu este legitimă şi că patrimoniul cultural al Craiovei şi al întregii zone istorice Oltenia poate fi pus în valoare prin programe culturale ce vor transforma orașul nostru într-o urbe cu adevărat europeană. Numai cine nu vrea nu vede că acest proces al transformării orașului a început, în primul rând prin eforturile conducerii administrative a orașului Craiova şi, nu în ultimul rând, prin eforturile instituțiilor culturale care s-au întrecut în realizarea de proiecte, unele mai atractive decât altele. La final de mandat, vreau să mulţumesc doamnei Primar Lia Olguța Vasilescu şi Consiliului Local al Municipiului Craiova pentru sprijinul acordat, tuturor colegilor şi colaboratorilor care au lucrat alături de mine la acest important proiect, consultanților noştri externi, partenerilor noştri, exponenți ai societății civile, şi nu în ultimul rând craiovenilor, care, prin implicarea lor din ce în ce mai vizibilă, au demonstrat că îşi doresc să devină cetățeni ai unei Capitale Europene a Culturii în anul 2021. Întrucât nu intenţionez să mai candidez pentru un nou mandat de preşedinte al Asociaţiei, vreau să urez succes noului preşedinte ce va fi ales pentru mandatul 2015-2016 şi să îl asigur pe viitor de toată implicarea mea în ducerea proiectului la bun sfârşit, deoarece proiectul Capitală Europeană a Culturii 2021 este al nostru, al tuturor.”, a declarat Antoniu Zamfir, preşedintele ACCEC 2021 din perioada 2014 – 2015.

Instituţii din Oltenia, cooptate în structura ACCEC 2021

Un alt punct pe ordinea de zi a Adunării Generale a fost includerea de noi membri în structura Asociaţiei, pe baza solicitărilor venite dinspre aceştia. „Candidatura noastră pentru titlul de capitală europeană a culturii, împreună cu regiunea Oltenia, nu este doar un slogan. Toate instituţiile de cultură şi administrativ-teritoriale din celelalte patru judeţe şi-au exprimat intenţia de a deveni membri cu drept deplin în Asociaţia noastră, tocmai pentru a demonstra sprijinul lor necondiţionat în demersul nostru, prin toate mijloacele de care dispun, la rândul lor”, a precizat Antoniu Zamfir, preşedintele ACCEC 2021 din perioada 2014 – 2015.

În urma votării în unanimitate, Consiliul Judeţean Olt, Consiliul Judeţean Mehedinţi, Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Slatina şi Primăria Municipiului Dr. Tr. Severin au devenit membri cu drept deplin ai Asociației Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021, care se alătură celor 19 instituţii fondatoare.

Lucian Dindirică, la cârma ACCEC 2021 până în august 2016

În urma finalizării mandatului de preşedinte al dlui. Antoniu Zamfir, membrii cu drept de vot ai asociației au votat și ales un nou președinte pentru perioada august 2015-august 2016 în persoana managerului Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, Lucian Dindirică.

„Este un vot care mă onorează și reponsabilizează, o dată în plus. De asemenea, încrederea acordată mă obligă să duc mai departe proiectele domnilor Vlad Drăgulescu și Antoniu Zamfir. Sunt încredințat că îmi voi desfășura activitatea nu doar alături de ei, ci și împreună cu toți colegii și prietenii mei din Consiliul Director, precum și cu cei care conduc celelalte instituții culturale din oraș, județ și regiune. Nu mai este un secret pentru nimeni: Craiova candidează împreună cu întreaga regiune a Olteniei! Tocmai de aceea, intenţionez să activez toate sinergiile care ne pot apropia de obiectivul nostru final.

Pentru realizarea acestui proiect important pentru zona noastră, contez pe sprijinul consiliilor locale și județene din Oltenia, contez pe sprijinul factorilor de decizie la nivel local, județean și regional, dar, mai ales, pe colaborarea fructuoasă și benefică avută cu doamna primar Lia Olguța Vasilescu și domnul președinte al Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. Perioada următoare este cu atât mai importantă și încărcată, 10 octombrie fiind termenul limită pentru depunerea candiadaturii, iar la inceputul lunii decembrie ne așteaptă o altă provocare. Trebuie să ne arătăm pregătiți pentru evaluarea preliminară. Și, vă asigur, vom fi la înălțime.

Așadar, obiectivul Asociației pe termen scurt este finalizarea proiectului cu care îmi doresc ca orașul nostru, Craiova, să câștige titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021. Acest proiect, câștigător sper, este produsul unei echipe, este rodul muncii a sute de oameni care trudesc în instituțiile noastre culturale, dar şi al publicului extraordinar, avid de evenimente culturale de calitate”, a declarat Lucian Dindirică, noul preşedinte al ACCEC 2021.

Conducerea Asociaţiei pentru următorul mandat, august 2015 – august 2016, va fi asigurată de Lucian Dindirică – preşedinte şi de Vlad Drăgulescu – vicepreşedinte, ambii votaţi în unanimitate.

La ședința extraordinară a Adunării Generale a Asociației Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021 au participat reprezentanţi din partea instituțiilor fondatoare precum Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Județean Dolj, Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, Opera Română Craiova, Filarmonica Oltenia, Teatrul pentru copii și tineret Colibri, Muzeul de Artă Craiova – Palatul Jean Mihail, Muzeul Olteniei din Craiova, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman, Casa de Cultură Traian Demetrescu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, Ansamblul Folcloric Maria Tănase Dolj, Universitatea din Craiova, Institutul de Cercetări Socio-Umane C.S. Nicolaescu Plopșor, al Academiei Române, Direcția Județeană pentu Cultură Dolj, Casa de Cultură a studenților din Craiova, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Arhiepiscopia Craiova, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Craiova.