ANM: Vreme caldă, dar și intervale de instabilitate atmosferică, în intervalul 15-28 iunie

492

vreme instabilaVremea se anunță caldă, în general, în următoarele două săptămâni, însă pe parcursul intervalului (între 17-21 iunie) valorile termice vor coborî sub mediile multianuale ale lunii iunie, iar instabilitatea atmosferică va fi din ce în ce mai prezentă, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru perioada 15-28 iunie, publicată luni.

În Banat, intervalul va debuta cu o vreme călduroasă. Temperatura va marca, însă, o scădere semnificativă în perioada 17-21 iunie, când valorile termice se vor situa ușor sub mediile multianuale, respectiv o medie regională a maximelor de 24-26 de grade și minime în jurul a 12 grade. Încălzirea estimată pentru a doua săptămână de prognoză va însemna maxime de 29-30 de grade și minime de 15-16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi pronunțată în intervalul 15-18 iunie, când vor fi averse ce pot avea și caracter torențial, astfel că pe arii restrânse vor fi cantități de apă mai importante. Probabilitatea de apariție a fenomenelor asociate instabilității atmosferice va crește și după data de 23 iunie.

În Crișana, după o primă zi călduroasă cu maxime de 31-32 de grade, temperaturile vor coborî ușor sub normele climatologice ale perioadei între 17 și 21 iunie, când valorile termice maxime se vor situa între 22 și 25 de grade, iar cele minime vor fi de 11-12 grade. Temperatura va fi în creștere după data de 22 iunie și se va ajunge la o medie regională a valorilor maxime în jurul a 28 de grade și a minimelor de 14-15 grade, caracterizând o vreme normală sub aspect termic. În intervalul 15-17 iunie vor fi averse, iar cantitățile de precipitații pot fi, izolat, importante. În a doua săptămână de prognoză, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creștere, cantități mai însemnate fiind posibile în ziua de 23 iunie.

În Transilvania, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că valorile termice vor fi apropiate de normele multianuale ale perioadei, iar mai ales în zilele de 17 și 20 iunie vor caracteriza o vreme răcoroasă pentru această dată. Se vor înregistra medii regionale ale maximelor de 21-24 de grade și minime în jurul a 10 grade, cu valori mai scăzute în zonele depresionare. Pentru a doua săptămână de prognoză este estimată o revenire a regimului termic în limite normale, respectiv medii ale temperaturilor maxime de 26-27 de grade și ale celor minime de 12-13 grade. În intervalul 15-17 iunie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, astfel că pe arii relativ extinse vor fi averse ce vor avea și caracter torențial și se vor acumula cantități importante de apă. Ulterior, ploile vor fi pe arii mai restrânse și în general slabe, cantități mai însemnate fiind posibile în jurul datei de 23 iunie.

Pentru zona Maramureș, vremea va intra mai întâi într-un proces de răcire, astfel că în intervalul 17-21 iunie valorile termice se vor situa, în general, sub normalul climatologic al perioadei. Vor fi medii regionale ale maximelor între 21 și 24 de grade și ale minimelor în jurul a 10 grade. Temperatura va crește în a doua săptămână de prognoză, când se va ajunge la maxime, în medie regională, de 27 de grade și la minime nocturne de 13-14 grade. Între 15 și 17 iunie instabilitatea atmosferică va fi accentuată, astfel că pe arii relativ extinse vor fi averse ce vor avea și caracter torențial. După acest moment, ploile vor fi pe arii mai restrânse și în general slabe, cantități mai însemnate fiind posibile în jurul datei de 23 iunie.

În Moldova, după o primă zi cu temperaturi maxime de 33-35 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, izolat caniculară, va urma o scădere semnificativă a temperaturii, până spre 22-23 de grade în jurul datei de 17 iunie, valori ce se vor situa ușor sub normele specifice acestei perioade din an. După această dată, tendința va fi de încălzire treptată, mai evidentă în a doua săptămână de prognoză, când media regională a maximelor va fi de 27-28 de grade. Valorile nocturne vor avea o tendință asemănătoare, coborând de la 18 de grade, până spre 12 grade în intervalul 18-21 iunie, ulterior urmând să crească la 15-16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în intervalul 15-17 iunie, când vor fi averse torențiale, iar pe arii restrânse se vor înregistra cantități de apă însemnate. În a doua săptămână de prognoză, sunt de așteptate ploi, în general slabe cantitativ.

În toată regiunea Dobrogei, vremea se anunță mai călduroasă în primele două zile ale intervalului, cu o medie regională a maximelor de 30 de grade și a minimelor de 19-20 de grade. Ulterior, vremea se va răcori, urmând a se înregistra maxime, în medie regională, de 24-26 de grade și minime în jurul a 16 grade. În a doua săptămână de prognoză, temperatura va crește ușor, spre medii ale valorilor diurne ce vor ajunge la 28 de grade și minime de 18 grade, caracterizând o vreme normală sub aspect termic.
Regimul pluviometric se va menține în general deficitar, cu excepția intervalului 15-18 iunie când vor fi averse, posibil torențiale și punctiform se vor acumula cantități de apă însemnate.

În Muntenia, după o primă zi în care temperaturile vor fi de 33 — 36 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, local caniculară în zonele de câmpie, va urma o scădere semnificativă a temperaturii, până spre 24 de grade, în jurul datei de 18 iunie. După această dată, tendința va fi de încălzire treptată, astfel că, în a doua parte a intervalului, media regională a maximelor va fi de 30-31 de grade. Temperaturile minime vor scădea de la o medie regională de 18 grade, la 13-14 grade în intervalul 18-22 iunie, iar ulterior vor crește la 15-16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în intervalul 15-18 iunie, când vor fi averse, iar pe arii restrânse se vor înregistra cantități de apă însemnate. Ploi locale sunt posibile în a doua săptămână de prognoză, în special după data de 23 iunie.

În Oltenia, intervalul va debuta cu o vreme călduroasă, caniculară în zonele de câmpie, valorile termice maxime urmând a fi în jur de 34 de grade. Spre mijlocul primei săptămâni de prognoză, temperatura va scădea semnificativ, până la o medie regională a maximelor de 22-23 de grade, valori ce se vor situa sub normalul climatologic al perioadei. După această dată, se va încălzi treptat, până la maxime în medie de 29-30 de grade. Temperaturile minime vor avea aproximativ aceeași evoluție, de scădere până la 12-13 grade în intervalul 19-22 iunie, apoi de creștere spre 15-16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi în creștere, astfel că, mai ales în zilele de 17 și 18 iunie, sunt posibile, pe arii restrânse, cantități de apă mai importante. Ploi locale sunt de așteptat și după data de 23 iunie, mai ales în zonele de deal.

La munte, temperatura va înregistra o scădere semnificativă în prima săptămână de prognoză, astfel că în intervalul 17-21 iunie vremea va deveni răcoroasă, media valorilor diurne urmând a fi cuprinsă între 14 și 16 grade, iar a celor minime între 6 și 8 grade. Pentru a doua săptămână de prognoză este estimată o revenire a regimului termic în limite normale, respectiv medii ale temperaturilor maxime de 20-21 de grade și ale celor minime de 10-11 grade. Instabilitatea atmosferică va fi pronunțată până în data de 17 iunie, timp în care local se vor înregistra cantități de apă însemnate. În restul intervalului, averse se vor semnala pe arii mai restrânse, în principal în orele după-amiezelor.

sursa: agerpres.ro