Andrei Cornea este „Amicul libertății” la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”

397

afis andrei cornea amicul libertatiiCasa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova vă invită vineri, 10 martie 2017, începând cu ora 18.00, în Salonul Medieval, la o nouă întâlnire în cadrul proiectului „Amicul libertății”. Invitat este Andrei Cornea, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, departamentul de Relaţii Internaţionale – Studii Europene, care va susţine conferinţa cu titlul „De la Gnoza antică la teoriile conspiraționiste moderne”. Conferința va fi urmată de o dezbatere cu publicul. Moderator: Cornel Mihai Ungureanu. Intrarea este liberă.

Andrei Cornea (n. 3 aprilie 1952, București) este eseist, istoric al artei, clasicist și filosof. Licențiat în Istoria și Teoria Artei la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (1976) – astăzi, Academia de Arte Frumoase din Bucureşti și în Filologie clasică la Universitatea București (1980), este, din 1994, doctor în Filologie cu o teză susținută la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București. A lucrat ca muzeograf, istoric de artă, cercetător științific, jurnalist, conferențiar universitar, iar în prezent este profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, departamentul de Relaţii Internaţionale – Studii Europene. A predat cursuri de istoria religiilor, filosofia politicului, despre relativismul post-modern, gândirea utopică, sistemul artelor în cultura europeană. A susținut numeroase conferințe în țară pe teme de artă și cultură, a participat la colocvii naționale și internaționale și a beneficiat de burse de studiu, granturi de cercetare în Italia, Germania, Statele Unite și România. A publicat sute de articole, studii și editoriale în reviste din țară și din străinătate, a colaborat la emisiuni de radio și televiziune. Este autorul, din 1977 până în prezent, a numeroase cărți, dintre care amintim: „Scriere şi oralitate în cultura antică”, „Penumbra”, „Filosofie şi cenzură. Cazul Platon”, „Turnirul khazar. Împotriva relativismului postmodern”, „De la Şcoala din Atena la Şcoala de la Păltiniş”, „Cînd Socrate nu are dreptate” – apărută, într-o versiune franceză și în Canada, „Forme artistice şi mentalităţi culturale în epoca romano-bizantină” etc. A avut importante traduceri și contribuții filologice, a tradus pentru prima dată în limba română, din greaca veche, lucrări ale lui Platon.

Andrei Cornea este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, al Uniunii Scriitorilor din România, al Societăţii de Studii Bizantine, al Societăţii de Studii Clasice și al Societății Academice Române, membru fondator al Grupului pentru Dialog Social.

A fost premiat de ASPRO (Asociaţia Scriitorilor Profesionişti din România) – 1995, a primit Premiul Fundaţiei „Gheorghe Ursu” – 1997, Premiul „Societăţii Timişoara” – 2005, Premiul revistei „Cuvântul” pentru cea mai bună carte de filosofie a anului 2004, Premiul revistei „România Literară” pentru cea mai bună carte a anului 2005, Premiul „Petru Creţia” acordat de Muzeul Literaturii Române pentru anul 2009.

„Amicul libertății” este un proiect al Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, inițiat cu prilejul împlinirii, în 2017, a 130 de ani de când Traian Demetrescu înființa la Craiova ziarul omonim: „Amicul libertății” (1887). Demersul își propune, prin organizarea unei serii de conferinţe lunare, să realizeze un arc peste timp și să conecteze acest deziderat al lui Traian Demetrescu, prietenia cu libertatea, la actualitate. Invitaţii, personalităţi naţionale ale vieţii culturale sau civice, vor oferi, în prelegerile lor şi în dialogul cu publicul, răspunsuri pertinente despre ce înseamnă astăzi libertatea de gândire şi de expresie, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, despre etică şi morală în societate, în educaţie, în economie, în sănătate, în alte domenii ale vieţii sociale, despre egalitatea de gen și egalitatea de șanse etc. Fiecare conferință va fi urmată de o dezbatere asupra temei oferind perspective diverse, socio-umane, filosofice, religioase asupra libertății și contribuind la dezvoltarea culturii civice și a culturii dialogului.