Adriana TEODORESCU: Craiova este un oraș dinamic, viu, efervescent, multicultural

707

adriana teodorescuManagerul Teatrului pentru Copii şi Tineret “Colibri” a acordat un interviu site-ului Stare de Fapt în care a vorbit despre şansele Craiovei de a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Rep: Craiova Capitală Culturală Europeană 2021. Un vis care poate deveni realitate?

A.T: Nu e un vis, este o realitate. Craiova este un oraș care îndeplinește criteriile, condițiile și oferă oportunitățile unei capitale a culturii europene. Sigur că șansa de a fi în 2021 epicentrul culturii europene este și visul altor orașe din țară, dar pentru cele mai multe este doar Fata Morgana, iar pentru cele mai titrate este o miză egoistă, de orgoliu. Calitățile culturale ale unui oraș nu sunt reprezentate doar de numărul evenimentelor, gloria și personalitățile descoperite pe parcurs, în grabă, ci și de originalitatea, calitatea, coerența și diversitatea faptelor culturale care vin în întâmpinarea cererii publicurilor de orice fel. Din aceste puncte de vedere Craiova este un oraș dinamic, viu, efervescent, multicultural, plin de originalitate îmbinată cum nu se poate mai armonios cu valorficarea patrimoniului material și imaterial. Să nu uităm, însă, Craiova este împreună cu Oltenia pe acest drum cultural. Aci la noi, la olteni, toate au legătură cu toate. Rădăcinile sunt puternice și sângele apă nu se face. Deci, din punctul meu de vedere, cea mai mare forță a Craiovei este cea a oamenilor care onorează și susțin acest demers minunat și ambițios.

Rep: Ce rol are Teatrul în această competiţie?

A.T: Teatrul este o agora a artelor, este punctul central și cel mai spectaculos, felul cel mai simplu de a-i aduce pe oameni spre arte. Teatrul este pasul decisiv spre a deveni cetățean cultural. Nu degeaba spune Shakespeare ”lumea-ntreagă e o scenă și toți oamenii-s actori…”. În teatru ne regăsim cu toții. Iar competiția este cu noi înșine. Este pariul nostru de a (re)deveni ceea ce suntem, ceea ce merităm. La fel ca pe scenă, să ne depășim tracul, să ne dominăm și valorificăm emoțiile, să strălucim, să generăm acel flux de energie care ne face, artiști și spectatori deopotrivă, dependenți de actul cultural. Vă propun un exercițiu: încercați să priviți Craiova și Oltenia ca pe o scenă, ca pe un spectacol. Este un spectacol al istoriei, al vârfurilor artei românești în lume, un spectacol al naturii, al tradițiilor încă vii, al adn-ului oltenesc inimitabil, al dinamicii, toleranței și vivacității. Niciunde în țară nu veți găsi în același spectacol treceri atât de rapide și firești de la râs la plâns și/sau invers ca în spectacolul vieții oltenilor

Rep: Care este rolul jucat de Teatrul ”Colibri” în proiectul Craiova Capitală Culturală Europeană în 2021?

A.T: Cea mai importantă misiune a Teatrului Colibri în această echipă este pregătirea spectatorilor anului 2021. Teatrul Colibri este pepiniera cetățenilor culturali ai Craiovei Capitală Europeană a Culturii. În rest, ne bucurăm împreună cu toți prietenii noștri, mici și mari, actori și spectatori, de privilegiul de a fi eroi ai Fabricii de povești electroColibri.