ADI ”Termis Dolj” va înființa o nouă societate de Termoficare

437

cl craiovaConsiliul Local Municipal Craiova s-a întrunit ieri, 26 octombrie 2015, într-o ședință de îndată, având pe ordinea de zi un punct unic: 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea mandatării reprezentantului Consiliului Local al Municipiului Craiova în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „TERMIS DOLJ”, să voteze înfiinţarea operatorului regional. 

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, le-a reamintit aleșilor locali că a semnalat problemele de la Termoficare Craiova încă din anul 2011, dar atunci nimeni nua făcut nimic pentru a scoate la iveală toate neregulile și datoriile.

”Vreau să vă aduc aminte că în luna noiembrie a anului 2011, în calitatea pe care o aveam de senator dar, și de probabil candidat la primărie, am făcut o conferință în care am atras atenția Consiliului Local de la vremea respectivă că situația de la Termoficare este foarte gravă, în sensul că se ascund în conturi extrabilanțiere datoriile acestei societăți, ca cei de acolo să poată să-și ia prime. Nu îmi amintesc ca la vremea respectivă în Consiliul Local, cineva din majoritate să fi dat doi bani pe ce am spus eu și să ceară o comisie, eu nu știu să fi fost.

Cert este că în momentul în care am preluat această administrație, toate regiile craiovene erau în faliment, toate aveau datorii, toate nu-și achitaseră dările către stat și ne-am trezit după un an-doi în administrația mea că tot se pierdeau procesele cu A.N.A.F-ul și continua să se adâncească gaura.

De exemplu, Compania de apă – zece milioane de euro, Regia Autonomă de Transport – șase milioane de euro, acum e pe profit. În anul 2012, când am devenit primar, v-am spus că situația de la Termoficare este foarte gravă, că sunt peste 50 de milioane de euro datorie, după care, pe parcursul anului 2012 am pierdut și procesul cu A.N.A.F-ul cu o datorie de 13,5 milioane de euro.

Greșeala poate că a fost a mea pentru că nu am cerut insolvența de la început pentru Termoficare și că m-am încăpățânat să o salvez, așa cum am salvat toate celelalte regii craiovene. Dacă am fi cerut de atunci involvența probabil nu s-ar mai fi perpetuat această datorie și ar fi crescut penalitățile în continuare, pentru că pierderile nu s-au adâncit, în schimb au venit din spate penalitățile, procesul cu A.N.A.F-ul de 13,5 milioane de euro.

Nu a intrat regia în faliment pentru un executor judecătorec, să fim serioși, regia a intrat în faliment pentru managementul cu care a fost timp de ani de zile, pentru faptul că populația nu și-a plătit facturile așa cum ar fi fost normal și nu s-a luat decizia de stopare a căldurii. Nu s-a luat acestă decizie pentru că sistemul este foarte prost, distribuția se face pe verticală nu pe orizontală. În momentul când într-o scară de bloc nu se plătesc datoriile la întreținere nu poți să oprești și să-i pedepsești pe toți 20 pentru doi. Mai mult decât atât, există o legislație în vigoare care spune că pe perioada iernii nu ai voie să întrerupi căldura.

Deci, eram legați de mâini și de picioare. Am încercat să găsim o soluție de distribuție a agentului termic pe orizontală și nu pe verticală și la vremea respectivă toate asociațiile au fost informate că se poate face acest lucru cu o cheltuială numai din partea lor care ar fi însemnat să fie de acord să acopere costul materialului, deci a țevii respective. Doar două scări de bloc au intrat în acest program.

De ce? Pentru că este logic că cel care nu-și plătește factura, știind ca poți să-l debranșezi dacă se face distribuția pe orizontală, nu va acepta niciodată să semneze. Asta a fost la vremea respectivă ceea ce s-a întâmplat la Termoficare. Aș minți să spun că nu am știut toți de aici că se va ajunge în această situație. Era o chestiune logică. Nu cred că trebuie să ai foarte multă pregătire ca să-ți dai seama că până la urmă tot aici se va ajunge. Am încercat situații de salvare: înglobarea Termoficării în Complexul Energetic Oltenia, am obținut la vremea respectivă toate avizele necesare. Din păcate ne-am lovit de Fondul Proprietatea care este acționar, are drept de veto.

Anul trecut însă am creat acest A.D.I ca o soluție paralelă cu salvarea Termoficării astfel încât dacă ajungem într-o situație ca cea de acum să putem să construim o nouă societate comercială. Vreau să vă spun că nu suntem singurii din țară care trecem prin așa ceva și Severinul are aceeași problemă, sunt fără căldură și apă caldă de două luni de zile, Timișoara are aceeași problemă, celelalte au avut deja această problemă.

În momentul în care am aflat că am pierdut acest proces, m-am urcat în mașină și m-am dus la Pitești pentru că au trecut prin aceeași situație acum un an de zile. Datorii foarte mari, procedura de faliment, au creat o nouă societate. La ora actuală societatea este pe profit. Nu este o soluție nici dacă facem o nouă societate. Sigur va rezista câțiva ani și tot vor fi craioveni care nu-și vor achita datoriile la întreținere și se vor acumula datorii. A solicitat o comisie de anchetă. Nu am nici un fel de problemă, nu e nimic de ascuns acolo. A mai fost o comisie de anchetă. Concluziile comisiei de anchetă au fost deja discutate în Consiliul Local, dar dacă mai vreți încă una mai facem, dacă mai vreți șapte mai facem încă șapte. Nu avem nimic de ascuns. Este foarte clar, populația nu a plătit, cei care au fost în management nu au debranșat, nu s-au îndreptat împotriva lor să-i execute silit. De stat nu scapă nimeni. Mai devreme sau mai târziu vine cineva te execută și pățim ce am pățit cu toate regiile din perioada anterioară pentru că au fost unii deștepți care au crezut ei că pot să fraierească statul. A fost o aroganță maximă din partea foștilor consilieri care atunci când au fost avertizați că sunt datorii ascunse în conturi din afara bilanțului și că nu a fost informat Consiliul nu au luat nici o măsură.

Sigur că acum suntem aproape de campania electorală, PSD-ul e de vină pentru tot! Nu are nici o vină PSD-ul în toată conjunctura asta, v-am explicat care a fost toată situația. În acest moment în contul termoficării sunt 170 de miliarde de lei vechi, asta pentru că s-au făcut disponibilizări de 150 de persoane și pentru că au început să mai remunereze din creanțe. Societatea pe care vrem să o formăm acum are trei acționari. Această societate o văd fuzionând,  la un moment dat, cu Complexul Energetic Oltenia pentru că până la urmă tot acolo trebuie să ajungem. Noua societate va prelua din vechea Termoficare conductele și cu punctele termice, deci acestea sunt în patrimonial public al Consiliului Local, orice lichidator vine, pe astea nu poate să le înstrăineze niciodată. Lichidatorul, probabil va vinde două clădiri și câteva mașini. Asta este paguba până la urmă a societății de termoficare, restul rămâne în patrimonial nostru și se va transfera pe noua societate”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, conform