ADI ECODOLJ: Ziua Mondială a Mediului, este timpul pentru natură!

447

05 iunie 2020

 Ziua Mondială a Mediului înconjurător a fost stabilită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 1972. Acest an a marcat un punct de cotitură în dezvoltarea politicii internaţionale în domeniul mediului, prin organizarea, sub auspiciile ONU, a celei dintâi mari conferinţe privind problemele de mediu, la Stockholm, în Suedia, între 5-16 iunie.

La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului.

Deșeurile au un impact direct asupra mediului înconjurător. Unele ecosisteme pot fi grav afectate de gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor sau de aruncarea acestora.

Direct sau indirect, deşeurile ne afectează sănătatea şi bunăstarea în numeroase moduri: gazul metan contribuie la schimbările climatice, poluanţii atmosferici sunt eliberaţi în atmosferă, sursele de apă potabilă sunt contaminate, culturile cresc pe terenuri contaminate, iar peştii ingerează substanţe chimice toxice, după care ajung în farfuriile noastre…

Anul trecut tema recomandată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu a fost #BeatAirPollution punând accentul pe combaterea poluării aerului. Anul acesta tema este #ForNature. ”Alimentele pe care le mâncăm, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și climatul care face planeta noastră locuibilă vin toate din natură. Cu toate acestea, sunt perioade excepționale în care natura ne trimite un mesaj. Pentru a ne îngriji de noi înșine trebuie să avem grijă de natură. E timpul sa te trezesti. Să luăm act. Să ne ridicăm vocea. Este timpul să facem mai mult bine pentru oameni și planetă. Ziua Mondială a Mediului, este timpul pentru natură”, se arată pe site-ul UNEP.

Facem și noi apel la doljenii să ni se alăture în demersul nostru zilnic de a face acest județ mai curat. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ tratează cu foarte mare atenție și responsabilitate procesul de colectare a deșeurilor din Dolj, pentru că ne dorim un județ curat și verde. Cea mai bună cale de a reduce impactul deșeurilor asupra mediului este în primul rând prevenirea producerii acestora. Cu cât producem mai puține deșeuri municipale, cu cât selectăm mai bine și mai mult ceea ce ajunge în coșurile de gunoi, cu atât suntem mai aproape de a crea un mediu înconjurător sănătos pentru noi și pentru copiii noștri.

”Traversăm o perioadă specială, care ne-a făcut să reconsiderăm multe dintre prioritățile noastre și să ne gândim mai mult la cei de lângă noi. Având grijă de natură, ne protejăm pe noi dar și pe cei dragi. Din păcate, nu am putut anul aceasta să organizăm evenimentele pe care ni le-am fi dorit de Ziua Mondială a Mediului dar profităm de ocazie să îi îndemnăm încă odată pe doljeni să colecteze deșeuri separat și să nu arunce gunoiul în natură. #ForNature, #ForYou”, a declarat Adela Plăcintescu, director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ.

ADI ECODOLJ