Actorii păpușari Rodica Prisăcaru și Mugur Prisăcaru, pe scena Galei Premiilor UNITER 2024

121

Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova a trăit cu bucurie și emoție momentul decernării Premiului special pentru performanța în arta teatrului de păpuși și marionete actorilor Rodica Prisăcaru și Mugur Prisăcaru.

 

Premiul care confirmă importanța și valoarea artiștilor păpușari a fost acordat de Senatul UNITER – Consiliul Director și a fost înmânat seara trecută, pe scena Naționalului bucureștean, de actorul Marcel Iureș, membru al Senatului UNITER.

 

 „Ce minunat să mă joc atâția ani pe scenă și să primesc un premiu atât de important. Dăruiesc această mare bucurie tuturor colegilor mei, oamenii copii care au fost și care sunt în spatele păpușilor. Vă mulțumesc mult de tot, mulțumesc pentru această seară de neuitat.“ Rodica Prisăcaru

 

„Aș vrea desigur să mulțumesc și eu pentru supraplinul cu care ni s-a oferit acest premiu și totodată permiteți-mi să omagiez discret pe cei care, în spatele paravanului, cu puțin clei de oase și un pic de papier mâché, încearcă la fiecare spectacol să recreeze paradisul spre a-l oferi în dar copiilor, în speranța că nu se va mai pierde niciodată. Vă mulțumesc mult!“ Mugur Prisăcaru

 

Parteneri de scenă și în viață, Rodica Prisăcaru și Mugur Prisăcaru sunt doi dintre artiștii de referință ai teatrului românesc de animație, repere pentru numeroase generații de tineri care au ales să se împlinească profesional ca păpușari, precum și mediatori desăvârșiți între spectatori și această complexă formă de artă a spectacolului. În aproape cinci decenii, actorii Rodica Prisăcaru și Mugur Prisăcaru au jucat în peste 100 de spectacole, cu mii de reprezentații.

 

Acest premiu se alătură celorlalte patru distincții UNITER acordate de-a lungul timpului creatorilor și proiectelor din domeniul artei animației, din Craiova: regizorul și primul director al Teatrului de Păpuși din Craiova – Horia Davidescu, actrița, regizoarea și dramaturga Alexandra Davidescu, scenograful Eustațiu Gregorian, Festivalul Puppets Occupy Street.

 

Mulțumim și felicităm deopotrivă UNITER pentru decizia de a introduce categoria teatru pentru copii / teatru de animație.

 

Îl felicităm și pe actorul Valer Dellakeza căruia Senatul UNITER i-a acordat Premiul de Excelență „Ion Caramitru”, pentru o carieră excepțională, încununată cu rolul profetul Ieremia din spectacolul „Bros”, în regia lui Romeo Castellucci, jucat pe marile scene ale lumii.

Trimitem totodată gândurile noastre bune către colegii de la Teatrul Național „Marin Sorescu“ pentru cele 3 nominalizări la ediția a 32-a a Galei Premiilor UNITER.

 

Evenimentul a avut loc luni, 27 mai 2024, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.