Actiuni ale politistilor mehedinteni pentru prevenirea consumului de alcool și droguri la volan

122

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au acționat pe principalele artere rutiere din județul Mehedinți, în vederea combaterii cauzelor generatoare de accidente de circulaţie.

Activitățile au avut ca principal obiectiv depistarea persoanelor care conduc sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive, în vederea scăderii numărului de accidente rutiere.

La activități au fost folosite aparatele alcooltest și drug test.

În acest context, participanții la trafic au fost informații cu privire la riscurile asociate consumului și traficului de droguri, au primit anumite informații cu privire la sancțiunile legislative aplicabile, precum și o serie de recomandări și mesaje, menite să conducă la prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive.

În cadrul acțiunii au fost aplicate 46 de sancțiuni contravenționale, fiind totodată reținute 16 permise de conducere și retras  1 certificat de înmatriculare.

Exemple semnificative:

 

La data de 28 august a.c., ora 09:37, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au depistat, în trafic, un bărbat de 34 de ani, din comuna Cătunele, județul Gorj în timp ce  conducea  un autoturism pe DN 67 A, în localitatea Broșteni, după ce a consumat băuturi alcoolice.

 

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest care a indicat o valoare  de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la o unitate medicală pentru a-i fi recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.          

 

În cauză, fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșiii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

.

La data de 28 august a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Orșova au depistat, în trafic, un bărbat de  34 de ani, din oraș Anina, județul Caraș-Severin în timp ce conducea un autoturism pe strada Eroilor, în municipiul Orșova, după ce a consumat băuturi alcoolice.

 

Conducătorul  auto a fost testat cu aparatul alcooltest care a indicat o valoare  de 0,32 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Fată de bărbat a fost luată măsura sancționării contravenționale, iar ca măsura complementară i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

 

În noaptea de 28/29.08.2022, ora 01:30, polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Vânju Mare, au depistat, în trafic, un bărbat de 66 de ani, din comuna Burila Mare în timp ce conducea un autoturism în localitatea Jiana Veche, după ce a consumat băuturi alcoolice.

 

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest care a indicat o valoare de 0,81 mg/ l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la o unitate medicală pentru a-i fi recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.          

 

În cauză, fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșiii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 

Acțiunile preventive și de combatere a consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan vor continua și în perioada următoare, poliţiştii  rutieri vor acţiona cu autospecialele dotate cu echipamente de măsurare a vitezei pe tronsoanele intens circulate ale drumurilor naţionale şi judeţene, în scopul prevenirii accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, a fluidizării circulaţiei, a combaterii vitezei excesive, precum și a consumului de băuturi alcoolice sau substanțe interzise.