Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, miercuri după-amiază, la evenimentul de lansare a investiției privind serviciile de proiectare aferente lucrărilor de consolidare și reabilitare a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova.
„Trebuie să știți că un procent semnificativ din bugetul de investiții al Consiliului Județean Dolj este alocat domeniului sănătății, un sector cu o importanță aparte, date fiind și problemele deosebite cu care se confruntă această zonă de sud a României.
În acest context, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, care se leagă și de Universitatea de Medicină și Farmacie, joacă un rol cu totul special, nu doar pentru Dolj, ci pentru întreaga regiune. Sunt peste 160.000 de persoane care trec pragul acestui spital în fiecare an. Este și un motiv pentru care ne-am aplecat asupra acestui obiectiv cu toată atenția, iar ceea ce urmează să faceți dumneavoastră, proiectantul, este vital pentru viitor.
Ne dorim ca această proiectare, care ne va oferi o «radiografie» a spitalului și ne va spune, în final, ce presupune demersul de consolidare și reabilitare a acestei unități, să constituie baza unei investiții pe care CJ Dolj s-o realizeze cu fonduri europene.
În prezent, consiliul județean este conectat pe deplin la necesitățile spitalului, dezvoltând deja proiecte semnificative pentru îmbunătățirea actului medical. Suntem în plină derulare cu lucrările de construire a Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, pe care o vom lega de corpul central al SCJU Craiova. Urmează să demarăm investiția pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe și ne propunem să accesăm finanțare nerambursabilă pentru modernizarea și extinderea clădirii clinicilor de Oncologie și Dermatologie. Totodată, demersurile noastre viitoare vor viza și serviciul de prosectură și morgă al spitalului, iar în scurt timp vom lansa și lucrările de reparații interioare la SCJU Craiova, o intervenție complexă, prin care dorim să abordăm fiecare etaj în parte.
Încă din anii precedenți am conturat această direcție de acțiune, a investițiilor ample în domeniul sănătății, alocând fonduri pentru reabilitarea, dotarea și utilarea celor șapte centrele medico-sociale din subordinea CJ Dolj. Ne-am dorit ca acestea să funcționeze cât mai eficient, ca un filtru în fața Spitalului Clinic Județean de Urgență, rezolvând cazurile pacienților cu afecțiuni mai ușoare, pentru a descongestiona această unitate sanitară de interes regional.
Aceeași atenție am acordat-o și celor două spitale aflate sub autoritatea consiliului județean: Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, care în prezent se numără printre unitățile de profil cel mai bine cotate la nivel național, și Spitalul Orășenesc «Așezămintele Brâncovenești» Dăbuleni, pe care ne-am zbătut să-l păstrăm, pentru că este o instituție cu o îndelungată tradiție și mai ales pentru că deservește un însemnat număr de locuitori din această zonă, aflată la o distanță considerabilă față de municipiul reședință de județ.
Ne-am preocupat, de asemenea, de modernizarea celor două policlinici stomatologice din Craiova, iar în cartierul Lascăr Catargiu am reabilitat dispensarul și am construit de la zero, în vecinătate, clădirea pentru o unitate sanitară cu regim de spitalizare de zi.
După cum puteți constata, politica noastră a fost, în toți acești ani, de a evita să disipăm resursele financiare ale consiliului județean, preferând să concentrăm sumele de bani către investiții importante, de care cetățenii să beneficieze în modul cel mai direct. În prezent, sănătatea este domeniul către care ne orientăm cu prioritate, iar portofoliul nostru de investiții și alocările financiare o dovedesc“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
În cadrul întâlnirii, vicepreședintele CJ Dolj Alina Tănăsescu a accentuat rolul major pe care îl are elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de reabilitare și consolidare a SCJU Craiova, ca fundament pentru un proiect prin intermediul căruia să fie accesate fonduri europene în vederea realizării investiției.
„Ceea ce faceți dumneavoastră, proiectantul, este foarte important pentru noi, pentru că astfel sunt stabiliți pașii pe care urmează să-i parcurgem în vederea consolidării și reabilitării spitalului. Vorbim despre o intervenție care atrage costuri considerabile, pe care nu le poate acoperi CJ Dolj, chiar dacă ar fi alocat întreg bugetul județului în acest scop.
De aceea avem nevoie de fonduri europene, iar acum este momentul în care se conturează posibilitatea accesării lor pentru spitale. Cu cât dumneavoastră ne veți prezenta mai curând un plan cât mai viabil, cu atât ne va ajuta mai mult pe noi, în perspectiva atragerii finanțării din surse comunitare“, a afirmat vicepreședintele CJ Dolj Alina Tănăsescu.
La rândul său, vicepreședintele CJ Dolj Cristinel Iovan a precizat: „Faptul că reprezentați o firmă mare de proiectare și aveți experiență în acest domeniu ne oferă și mai multă încredere să atacăm cea mai importantă investiție pe care consiliul județean o va realiza. Spun acest lucru deoarece, probabil, costurile pentru lucrările de reabilitare și consolidare vor atinge o sumă de ordinul câtorva zeci de milioane de euro.
Nu este deloc simplu să reabilitezi un spital care se întinde pe o suprafață de 24.000 de metri pătrați și care se află în funcțiune, cu foarte mulți pacienți, cu numeroase probleme. Cred, însă, că experiența dumneavoastră ne va ajuta să depășim cu bine aceste lucruri. Închei prin a vă adresa rugămintea de a păstra în permanență o bună relație de comunicare cu colegii noștri de la SCJU Craiova și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, precum și cu Direcția Tehnică din cadrul CJ Dolj, care să acționeze ca un liant între aceste instituții și firma de proiectare. Nu aveți o misiune ușoară, însă am convingerea că o veți duce la bun sfârșit.“
Alături de președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, și de vicepreședinții Alina Tănăsescu și Cristinel Iovan, la evenimentul desfășurat la Palatul Administrativ au mai participat directorul Direcției Tehnice, Aurelia Dărac, arhitectul-șef al județului, Radu Pappa, managerul SCJU Craiova, dr. Bogdan Fănuță, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Dolj, dr. Ludmila Prunariu, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia“ și ai firmei care va realiza proiectarea.
Contractul pentru serviciile de proiectare aferente obiectivului de investiții „Consolidare și reabilitare Spital Clinic Județean de Urgență Craiova“, în valoare de peste 400.000 de lei, a fost atribuit Institutului de Studii și Proiectări Energetice S.A. București. Conform contractului, lucrările constau în elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, inclusiv analiza cost-beneficiu, precum și a documentației pentru obținerea avizelor, acordurilor și autorizațiilor.
BIROUL DE PRESĂ