A fost inaugurat Muzeul de Artă Craiova

464

inaugurare muzeu de artaCel mai impunător muzeu din Oltenia a fost reabilitata complet n urma investiţiei europene de peste 8 milioane de euro. Prezente la inaugurarea lucrărilor de reabilitare au fost preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu şi directorul muzeului, Emilian Ştefârţă.

Au fost refăcute pardoselile, tavanele, pereţii au fost retapiţaţi cu pânză de nion, candelabrele refăcute cu foiţă de aur, unele cu aur de 24 de karate şi întreaga structură de rezistenţă refăcută.

Mâine va avea loc o nouă inaugurare, destinată publicului, care va putea veni să viziteze Muzeul de Artă. Intrarea mâine va fi gratuită, în restul zilelor fiind de 5 lei pentru adulţi şi 2.5 lei pentru elevi şi studenţi.

„Este o zi istorică. După aproape zece ani de la primele demersuri pe care Consiliul Județean Dolj le-a inițiat pentru a reabilita cel mai frumos edificiu din sudul României, putem spune astăzi că ne aflăm în fața unui nou început. Cu sprijinul fondurilor europene, în valoare de șase milioane de euro, a fost consolidată și restaurată o clădire care va rezista încă o sută de ani de acum înainte.

Palatul «Jean Mihail», așa cum este cunoscută clădirea în care funcționează Muzeul de Artă Craiova, a aparținut celui mai bogat român de la începutul secolului trecut. Numai pentru acest aspect și cred că ar trebui vizitat de foarte multă lume. Tot aici au fost găzduiți regi ai României – Carol I și Ferdinand -, înalți oficiali polonezi aflați în exil după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, în frunte cu mareșalul Edward Smigly-Rydz, şeful Cartierului General al armatei poloneze, și președintele Ignacy Moscicki, dar și Iosip Broz Tito, care a condus din această clădire operaţiunile de eliberare a Belgradului.

Muzeul de Artă Craiova este astăzi una dintre cele mai prestigioase instituţii muzeale din România, deținând peste 12.000 de opere, între care se află șase lucrări ale sculptorului Constantin Brâncuși, precum și colecțiile neprețuitului pictor craiovean Ion Țuculescu. Iar cadrul în care ele sunt expuse este unul cu totul deosebit prin rafinament și somptuozitate, cu aceste scări din marmură de Carrara, cu mătasea de Lyon care îmbracă pereții, cu splendidele oglinzi venețiene, cu multitudinea elementelor decorative atent lucrate, multe dintre ele aurite, și candelabrele ornate cu cristale de Murano. Mă bucur că putem reda Craiovei una dintre cele mai impunătoare clădiri, care adăpostește un tezaur cultural inestimabil“, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.