A.B.A Jiu sărbătorește Ziua Mondială a Apei

1404

aba jiu 3În data de 22 martie, Administraţia Naţională „Apele Române” celebrează Ziua Mondială a Apei, pentru a aduce aminte tuturor cetăţenilor importanţa deosebită pe care o are apa în existenţa, conservarea şi dezvoltarea tuturor organismelor vii.

Administrația Bazinală de Apă Jiu a demarat astăzii, 16 martie 2015, acțiunile dedicate Zilei Mondiale a Apei – 22 martie. Aceste evenimente se vor desfășura pe parcursul întregii săptămâni, 16-22 martie 2015.

“Ca în fiecare an, pe data de 22 martie se sărbătoreşte “Ziua Mondială a Apei”. Desfăşurată pe întreaga Planetă, sub egida Naţiunilor Unite, această manifestare evidenţiază importanţa pe care o are apa în viaţa de zi cu zi. Cu această ocazie, Administrația Bazinală de Apă Jiu desfăşoară o serie de acţiuni menite să conştientizeze importanţa şi ponderea pe care o are apa în viaţa fiecăruia: acţiuni educative în şcoli şi grădiniţe unde se vor prezenta filmuleţe despre apă şi acţiuni de conştientizare a importanţei calităţii apei şi conservării resurselor de apă. Totodată, cu acest prilej, specialiştii A.B.A Jiu vor relua Campania <<Să păstrăm apele curate>>, campanie iniţiată în anul 2008 şi premiată în acelaşi an, în cadrul festivalului campaniilor de mediu de la Londra, la categoria BEST GREEN INTERNATIONAL CAMPAIGN. De această dată campania va avea esenţialmente o componentă didactic-educaţională, pliată pe derularea unor evenimente şcolare la nivelul unităţilor de învăţământ din ciclul primar. Prin urmare, în această săptămână vom lansa  în şcoli noua poveste “Ovi îşi face prieteni noi”, sub forma unor jocuri educative şi recreative, şcolarii învăţând mai uşor râurile principale din România” – Marin Tălău, director A.B.A Jiu.

Anul 2015 abordează o temă de interes global “Apa şi Dezvoltarea Durabilă “. Nu putem vorbi de dezvoltare durabilă fără apă, aşa cum nimic nu este posibil fără apă, această resursă fiind inima dezvoltării umane şi economice. Urbanizarea rapidă, explozia demografică la nivel mondial și schimbările climatice au devenit presiuni acute asupra resurselor de apă, ceea ce a condus ca protejarea apelor să fie, în prezent, o preocupare politică majoră. Apa este numitorul comun care leagă toate domeniile de activitate, iar aceste acţiuni au rolul de a încuraja o mai bună înţelegere globală a nevoii de utilizare a apei şi de gestionare într-un mod cât mai responsabil.

În această săptămână dedicată Zilei Mondiale a Apei  Administrația Bazinală de Apă Jiu îşi va deschide porţile  pentru elevii care doresc să viziteze instituţia şi Laboratorul  Calităţii Apei. De asemenea, specialiştii A.B.A Jiu vor merge  în unitățile de învățământ pentru a vorbi elevilor despre importanţa apei după cum urmează:

  • Luni, 16 martie, elevii clasei a II-a C de la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 22 “Mircea Eliade” din Craiova au fost primiţi de către specialiştii A.B.A Jiu la sediul instituţiei. După ce au aflat care este circuitul apei în natură şi cât de importantă este apa, micuţii aflaţi sub îndurmarea domnului învăţător Alexandru Rosculescu au ajuns în Laboratorul instituţiei unde au putut observa la microscop diferitele vieţuitoare din râuri, dar şi ce este o pipetă şi cum se foloseşte aceasta.
  • Marţi, 17 martie, elevii clasei a IV-a D Colegiul Naţional “Carol I” Craiova au aflat care este povestea celor mai mari râuri din România şi prin câte peripeţii a trecut peştişorul Ovi până le-a străbătut pe fiecare.
  • Miercuri, 18 martie, angajații A.B.A Jiu vor poposi la una din clasele Şcolii cu clasele I-VIII nr. 32 “Alexandru Macedonski” Craiova. Tema dezbătută aici va fi apa şi contribuţia sa la dezvolarea durabilă.
  • Joi,19 martie, elevii claselor a-III-a B şi C  din Liceului Teoretic “Henri Coandă” Craiova vor învăţa despre cele mai mari râuri din ţară şi ce reprezintă acestea pentru fiecare zonă.
  • Vineri, 20 martie 2015, la sediul A.B.A Jiu se va desfăşura şedinţa Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre unde se vor prezenta aspecte importante ale Planului de Management Bazinal.

 Tot în această săptămână, angajații A.B.A Jiu vor susține un Seminar cu tema Apa și Dezvolarea Durabilă organizat la Penitenciarul de Minori şi Tineret din Craiova pentru tinerii instituționalizați aici, dar și salariații PMT. De asemenea, specialiștii A.B.A Jiu se vor afla şi la Şcoala Gimnazială nr 12 ,, Decebal,, Craiova, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” şi Şcoala cu clasele I-VIII “Marin Sorescu” din Bulzeşti- unde vor lansa cărticica educativă “Ovi îşi face prieteni noi”.

<<Povestea constă în prezentarea principalelor 12 râuri din România (11 reprezentând câte un râu principal din fiecare 11 bazine hidrografice: Crișurile, Someșurile, Mureș, Timiș, Jiu, Olt, Argeș, Ialomița, Siret și Prut) și Dunărea, care deschide (cu izvoarele) și închide povestea (cu Delta Dunării). Această prezentare excede mediul abstract al unor noțiuni clasice de geografie și prezintă într-o manieră atractivă o legendă/poveste specifică pentru fiecare din cele mai importante râuri din România. Pentru a-i ajuta pe copii să distingă între ele aceste râuri, pentru fiecare dintre ele a fost selectat câte un element distinctiv, atât din punct de vedere conceptual, cât și grafic. Cu sprijinul cărticelei, copiii vor reuși să se familiarizeze mai ușor cu numele și localizarea principalelor râuri din România, dar și cu denumiri ca “afluent”, “confluență”>>, Camelia Bărbuţu, purtător de cuvânt A.BA Jiu.

Biroul Relaţii Presă