89 de angajatori doljeni sancționați de inspectorii ITM Dolj

340

magazinI.T.M. Dolj a efectuat în perioada 01.01-30.09.2016 acțiuni de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă la 1.320 angajatori de pe raza județului Dolj.

În timpul acțiunilor de verificare au fost aplicate 213 sancțiuni contravenționale în valoare de 919.900 de lei, iar pentru deficiențele constatate au fost stabilite 1.605 măsuri de remediere.

În urma controalelor au fost depistați 89 de angajatori care nu au respectat prevederile H.G. nr. 500/2011 privind registrul electronic de evidență a salariaților, cărora le-au fost aplicate 92 de sancțiuni contravenționale în valoare de 211.000 lei.

Acţiunile întreprinse au avut ca obiectiv principal identificarea angajatorilor care folosesc forţă de muncă fără forme legale şi luarea măsurilor care se impun pentru a determina angajatorii să respecte prevederile legale în domeniul relaţiilor de muncă.

În primele 9 luni ale anului 2016 inspectorii de muncă au depistat 83 de persoane care lucrau fără a avea întocmite contracte individual de muncă.

Pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare 35 societăți au fost sancționate contravențional cu amendă în valoare de 480.000 lei. Pentru cei 35 angajatori desfășurau activitate fără a avea forme legale de angajare 48 de persoane.

Inspectorii de muncă au făcut 6 propuneri de cercetare penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără contracte individuale. Pentru cei 6 angajatori desfășurau activitate fără a avea forme legale de angajare 35 de persoane.

Munca fără forme legale are consecinţe atât asupra lucrătorului, cât şi asupra angajatorului, în sensul că: persoana care prestează muncă fără forme legale este lipsită de protecţie socială în perioada prestării muncii, precum şi ulterior, iar angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza lucrătorul pentru eventualele pagube produse de acesta.

ITM Dolj a desfăşurat acţiuni susţinute de informare şi conştientizare, atât în mass-media, la agenţii economici cu număr  mare de salariaţi, cât şi în licee şi facultăţi, acţiuni ce au avut ca scop combaterea fenomenelor negative de pe piaţa muncii prin conştientizarea persoanelor apte de muncă asupra riscurilor la care se supun prin desfăşurarea de activităţi fără forme legale de angajare. Prin mediatizarea acţiunilor şi a rezultatelor obţinute, privind identificarea şi combaterea muncii fără forme legale, agenţii economici au fost atenţionaţi că acţiunile de control au caracter permanent şi au ca scop respectarea prevederilor legale. Ca rezultat al acestor acţiuni de conştientizare numărul persoanelor depistate că desfăşurau activitate fără a avea forme legale de angajare a fost în continuă scădere în ultimii ani.