Program de masuri si actiuni de control ale DSP Dolj

0
302

DSP Dolj a prezentat programul de masuri si actiuni pentru perioada premergatoare si in timpul sărbătorilor de iarnă 2014 a1 le Serviciului Control in Sanatate Publica din cadrul Directiei de Sanatate Publica Dolj

”1.Controlul oficial al depozitelor de produse din carne, alimente perisabile,fructe :

  1. modul de recepţionare a produselor alimentare pentru evitarea pătrunderii pe piaţă de alimente necorespunzătoare (insalubre, alterate sau cu termene de garanţie-valabilitate-depăşite);
  2. mod de depozitare şi manipulare;
  3. lotizarea sortimentelor cu menţionarea datelor de identificare şi implicit pentru efectuarea transabilităţii produselor, în cazul unei neconformităţi;
  4. profilul igienico-sanitar al depozitelor, ţinuta, comportamentul şi instruirea personalului;
  5. verificarea functionarii corecte si permanente a aparaturii de masurav,control si inregistrare a parametrilor care conditioneaza salubritatea prelucrarii si pastrarii materiilor prime,semifabricatelor si produselor finite.
  6. Controlul oficial al unităţilor de desfacere al produselor alimentare:
  7. vor fi controlate raioanele de desfacere a alimentelor uşor perisabile din marketuri si supermarketuri;
  8. măcelăriile şi magazinele de desfacere carne şi produse din carne;
  9. magazinele de desfacere a produselor tradiţionale conform amplasamentelor aprobate de Primaria Municipiului Craiova;

d.unitati de desfacere din piete si targuri.

3.Unitati productie produse patiserie-cofetarie, carmangerii, brutarii,  produse racoritoare imbuteliate.

4.Verificarea respectarii prevederilor Legii 349/2002 republicata pentru prevenirea si combatereaefectelor produselor din tutun in spatiile publice inchise din restaurante, baruri, supermarketuri, mall-uri.

5.Controlul oficial al unităţilor de alimentaţie publică în care se organizează mese festive.

Cerinte minime:

  • aprovizionarea cu materii prime de la furnizorii autorizaţi;
  • transportul cu mijloace autorizate;
  • depozitarea alimentelor în cantităţi de siguranţă sanitară;
  • verificarea capacitatii autorizate de pastrare/prelucrare a cantitatilor de alimente usor alterabile;
  • respectarea circuitelor funcţionale cu evitarea încrucişărilor nepermise;
  • personalul să fie instruit, sănătos şi impecabil din punct de vedere al igienei individuale, echipamentului de protecţie şi al comportamentului igienico-sanitar;
  • păstrarea de probe alimentare timp de 48 de ore de la servirea mesei, în frigidere speciale.

Actiunile de control vor viza cu precadere unitati nou infiintate si cele cu  neconformitati la controalele anterioare.

Reglementări

 pentru siguranţa sanitară a meselor festive organizate în unităţile de alimentaţie publică cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

  1. Aprovizionarea cu materii prime, în special uşor perisabile (carne şi produse din carne, ouă, produse lactate) se va face numai de la furnizori autorizaţi şi siguri şi în exclusivitate cu produse proaspete.

Se vor solicita documente care să ateste calitatea şi termenele de valabilitate ale materiilor prime ce se vor păstra în unitate şi puse în orice moment la dispoziţia instituţiilor de control.

  1. Transportul de la furnizor se va efectua cu mijloace de transport autorizate, bine întreţinute din punct de vedere igienico-sanitar, să nu permită insalubrizarea sau contaminarea alimentelor.
  2. Depozitarea alimentelor până la preparare se va face în siguranţă, produsele alimentare uşor perisabile obligatoriu în spaţii frigorifice, pe grupe alimentare.
  3. În ziua pregătirii preparatelor, se spală şi se dezinfectează înainte, toate suprafeţele de lucru, ustensilele şi utilajele.
  4. Se controlează organoleptic (aspect, consistenţă, miros, chiar şi gust) materiile prime uşor perisabile înainte de a le prelucra şi se elimină cele cu modificări de alterare.
  5. Se vor respecta circuitele funcţionale ale blocurilor alimentare, ca şi destinaţiile meselor de lucru, ustensilelor şi roboţilor (mese de lucru în exclusivitate pentru porţionarea cărnii crude, dacă aceasta nu se face în camera de carne, pentru porţionarea brânzeturilor şi caşcavalurilor, a mezelurilor, a cărnurilor preparate).
  6. Se vor evita încrucişările de circuite (de ex. prelucrarea cărnii crude pe masa de produse lactate) care sunt nepermise şi care favorizează contaminarea încrucişată a alimentelor.
  7. Personalul care prepară şi manipulează materii prime alimentare şi produse finite trebuie să dovedească că este sănătos (examene medicale efectuate), instruit (prin cursuri de igienă) şi impecabil din punct de vedere al igienei individuale, echipamentului de protecţie şi al comportamentului igienico-sanitar.
  8. Produsele finite odată pregătite se păstrează în condiţii de securitate sanitară, în spaţii frigorifice pentru produse finite sau în încăperi salubre la temperaturi de 50-80
  9. Se vor păstra probe alimentare timp de 48 de ore de la servirea mesei, din toate sortimentele de mâncăruri servite, în recipienţi curaţi sau pungi de unică folosinţă, într-un frigider special destinat, cu temperatură monitorizată.
  10. Reziduurile alimentare şi nealimentare se vor colecta în recipienţi etanşi în spaţii special destinate şi vor fi evacuate periodic. Aceste spaţii vor fi permanent curăţate şi dezinfectate”, se arata intr-o informare a DSP Dolj prezentata in Colegiul Prefectural.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.