Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Consiliul Județean Dolj, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la sediul Secției Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, situată pe strada Madona Dudu, nr. 14, pentru a marca ziua Jandarmeriei.
Vernisajul va avea loc luni, 3 aprilie 2023, la ora 12.00.
Muzeul Olteniei Craiova este a paisprezecea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară.
Aceasta a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României, în intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020 și ulterior itinerată la instituții muzeale de rang municipal, județean și național din: Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște, Brașov, Reșița, Satu Mare, Baia Mare, Călărași, Slobozia și Deva.
Până în prezent peste 22.000 de vizitatori au reușit să cunoască istoria Jandarmeriei prin intermediul unei cercetări calitative, echilibrate și obiective, având posibilitatea să vadă piese de patrimoniu reprezentative pentru istoria de peste 170 de ani a acestei structuri.
Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Muzeul Olteniei Craiova, Consiliul Județean Dolj și Inspectoratul de Jandarmi Județean „Mihai Bravul” Dolj.
Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.
ℹ️ În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.
Publicul vizitator va avea ocazia să vadă fotografii rare din patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova și din colecțiile dr. Pavel Mirea, Ciprian Radu, Adrian Gabriel Simionescu și col. dr. Constantin Păun, care înfățișează jandarmi din județul Dolj de la începutul secolului XX și din perioada interbelică.
Pentru a evidenția istoria Olteniei și a oamenilor care au reprezentat cu demnitate această regiune, în cadrul expoziției vor fi prezentate obiecte, fotografii și documente care au aparținut subofițerului Dumitru Radu. Originar din comuna Plenița, acesta și-a desfășurat activitatea profesională, în cadrul Jandarmeriei și Miliției între 1933-1952 la diferite posturi din județul Timiș-Torontal.
După instaurarea comunismului, a fost exclus din rândul cadrelor Ministerului de Interne și a revenit în localitatea natală. Obiectele au fost împrumutate pentru completarea expoziției de către domnul Ciprian Radu, căruia îi mulțumim pentru nobilul gest.
Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții „Jandarmii și milițienii de la sate” publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.
Expoziția „Jandarmeria Română 1850-2020” va putea fi vizitată în perioada 3 aprilie – 5 iunie 2023, de marți până duminică în intervalul orar 09:00-17:00. Ultimul acces se realizează cu 45 de minute înainte de încheierea programului de vizitare.