𝐒𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐠𝐞𝐬𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐨𝐦𝐩𝐢𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐦𝐞𝐡𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭̦𝐞𝐧𝐢

403
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Drobeta” al judeţului Mehedinţi au intervenit, în perioada 12-14.01.2024, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐚 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐮 𝐢𝐧𝐜𝐞𝐧𝐝𝐢𝐢, 𝐥𝐚 𝐭𝐫𝐞𝐢 𝐚𝐜𝐜𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐫𝐮𝐭𝐢𝐞𝐫𝐞, 𝐝𝐚𝐫 𝐬̦𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐧𝐮𝐦𝐚̆𝐫 𝐝𝐞 𝟐𝟖 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐞 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥𝐞.
Sâmbătă seara, 13 ianuarie a.c., două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin au intervenit, cu o autospecială de descarcerare și o autospecială de stingere, la un accident rutier produs pe raza localității Cireșu. În urma accidentului, în care un autoturism s-a răsturnat după ce a lovit un stâlp, șoferul a rămas blocat și a fost nevoie de intervenția echipajului de descarcerare pentru extragerea acestuia. Din nefericire, bărbatul, în vârstă de 53 de ani, a fost declarat decedat de către medicul SAJ, după efectuarea fără succes a manevrelor de resuscitare.
Vineri seara, 12 ianuarie a.c., un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Orșova a intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unui apartament în orașul Baia de Aramă. Pompierii au lichidat imediat incendiul, cauza probabilă de izbucnire a acestuia fiind determinată de coșul de fum necurățat.
În cursul zilei de sâmbătă, pompierii mehedințeni au acționat pentru stingerea a două incendii izbucnite la două case, pe raza localităților Malovăț și Jiana. Cauza probabilă de izbucnire a acestora a fost determinată de coșul de fum, amplasat necorespunzător sau neprotejat termic față de materialele combustibile.
Duminică noaptea, Detașamentul de Pompieri Orșova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la două anexe gospodărești, cauza probabilă de izbucnire a acestuia fiind depozitarea necorespunzătoare a cenușii sau a jarului nestins.
𝐷𝑖𝑛 𝑓𝑒𝑟𝑖𝑐𝑖𝑟𝑒, 𝑛𝑢 𝑎𝑢 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑖̂𝑛𝑟𝑒𝑔𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡𝑒 𝑣𝑖𝑐𝑡𝑖𝑚𝑒, 𝑖̂𝑛𝑠𝑎̆ 𝑎𝑡𝑟𝑎𝑔𝑒𝑚 𝑎𝑡𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑎 𝑐𝑒𝑡𝑎̆𝑡̦𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑎̆ 𝑛𝑒𝑟𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑚𝑎̆𝑠𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑎𝑝𝑎̆𝑟𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑚𝑝𝑜𝑡𝑟𝑖𝑣𝑎 𝑖𝑛𝑐𝑒𝑛𝑑𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑝𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑐𝑒 𝑡𝑟𝑎𝑔𝑒𝑑𝑖𝑖.
𝐋𝐞 𝐫𝐞𝐚𝐦𝐢𝐧𝐭𝐢𝐦 𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐞𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐚̆, 𝐢̂𝐧 𝐜𝐞𝐞𝐚 𝐜𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐥𝐨𝐚𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐬̦𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐞𝐯𝐚𝐜𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐟𝐮𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐨𝐛𝐥𝐢𝐠𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐯𝐞𝐫𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚, 𝐫𝐞𝐩𝐚𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚, 𝐢𝐳𝐨𝐥𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐢𝐜𝐚̆ 𝐬̧𝐢 𝐜𝐮𝐫𝐚̆𝐭̧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐝𝐢𝐜𝐚̆ 𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐨𝐫𝐚, 𝐟𝐢𝐢𝐧𝐝 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬𝐚̆ 𝐟𝐨𝐥𝐨𝐬𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐚𝐜𝐚̆ 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐧𝐞𝐜𝐮𝐫𝐚̆𝐭̦𝐚𝐭𝐞.
Totodată, recomandăm populației să manifeste prudență maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței.
Înainte de culcare, focul din sobă trebuie întotdeauna stins. Cenuşa rezultată se va evacua periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după stingerea completă a resturile de jar.
Nu se vor utiliza mijloace de încălzire (sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele) cu defecte sau improvizații, deoarece pot conduce la evenimente cu pagube sau chiar cu pierderi de vieți.