𝐌𝐚𝐣𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐫𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐳𝐚̆ 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐦 𝐛𝐫𝐮𝐭 𝐩𝐞 𝐭̧𝐚𝐫𝐚̆ 𝐠𝐚𝐫𝐚𝐧𝐭𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐚̆, 𝐥𝐚 𝟑.𝟕𝟎𝟎 𝐥𝐞𝐢 𝐥𝐮𝐧𝐚𝐫, 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐛𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐄𝐱𝐞𝐜𝐮𝐭𝐢𝐯

51
Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, față de 3.300 lei cât este în prezent.
➡️ Măsura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de #forțădemuncă și reducerea muncii la negru și la nivel economic, prin creșterea consumului, cu influență și asupra importului bunurilor de consum și sporirea puterii de cumpărare a salariaţilor.
💬 „Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaților din România și să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată presupune o apropiere a remunerației de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experiența anilor trecuți, creșterea salariului minim a adus și o creștere pe verticală a majorității salariilor, nu doar pentru cele minime”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
✳️ Tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună.
▶️ Valoare netă majorată a #salariuluiminimbrut pe țară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.
🔴 În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de #salariați, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariați.
Aceasta nu se aplică salariaților din agricultură și industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare.