Vezi evenimentele prin care Primăria Craiova marchează Ziua Culturii Naționale

788

mihai eminescuPrimăria Craiova și instituțiile de cultură din subordinea sa marchează Ziua Culturii Naționale prin spectacole de poezie și concerte de muzică clasică.

Astfel, Opera Română Craiova aşteaptă iubitorii de cultură în sala de concerte a Liceului de Arte „Marin Sorescu” Craiova, luni 15 ianuarie 2018 începând cu ora 19.00, la un concert dedicat Zilei Naţionale a Culturii și intitulat “Memoria Versului”. Regia artistică îi aparține Arabelei Tănase, iar spectacolul îi are ca protagoniști pe soprana Renata Vari, baritonul Ioan Cherata și actrița Edith Mag, cu participarea extraordinară a poeților: Spiridon Popescu și Ion Deaconescu  – președintele Academiei Internaționale „Mihai Eminescu” Craiova. La spectacolul Operei își mai dau concursul elevi ai Liceului de Arte „Marin Sorescu” Craiova: Steluța Stoian, Cristiana Badea și  Alexandra Feraru, dar și Corul Operei Române Craiova, maestru de cor: Lelia Candoi.

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită astăzi și la Filarmonica Oltenia, unde, începând cu ora 19.00, se va auzi Pianul cu Poeme. Craiovenii vor fi părtași la un spectacol recital de muzică și poezie care cuprinde poezii de Mihai Eminescu, Magda Isanos, Victor Eftimiu, Ernest Maftei, George Coșbuc, Costache Ioanid, unind astfel sărbătorirea zilei lui Eminescu cu Ziua Culturii Naționale. Versurile marilor poeți vor fi interpretate de cunoscuta actriță Daniela Nane și de pianista Ioana Maria Lupașcu, pe muzica unor prelucrări folclorice pe teme populare românești precum „Lie ciocârlie” sau „Miorița”.

Pentru Craiova și iubitorii de cultură folclorică, ziua de 15 ianuarie aduce și un spectacol dedicat unuia dintre cei mai apreciați artiști ai Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, decedat în data de 13 ianuarie 2017. Violonist și dirijor apreciat de întreaga lume folclorică, maestrul Nicu Crețu s-a născut într-o familie cu dragoste pentru folclor, pentru muzica populară oltenească. Nicu Crețu a fost vrăjit încă din copilărie de vioară și jocurile populare specifice, iar legătura specială dintre artist și instrumentul său preferat s-a păstrat pe tot parcursul vieții sale, indiferent că era din postura de elev, student și apoi adult, muzica folclorică și dragostea pentru tradițiile românești autentice însoțindu-l pretutindeni. De numele său este legată și înfiinţarea Ansamblului «Maria Tănase», devenind, încă din 1992, dirijorul acestei instituții emblematice pentru Craiova și Oltenia. A dirijat aproape toate ediţiile Festivalului de muzică populară „Maria Tănase“, i-a acompaniat pe toţi marii artişti ai ţării. A ajuns în scurt timp să fie apreciat şi iubit. În calitatea sa de director al unei instituții de cultură subordonată Primăriei Craiova – și anume directorul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” (2003 – 2009), a demonstrat de fiecare dată profesionalism și promptitudine.

Pentru maestrul Nicu Crețu, cel mai frumos dar oferit de Dumnezeu neamului acesta era cântecul popular. De Ziua Culturii Naționale, astăzi, 15 ianuarie, ora 18.00, la Cercul Militar Craiova, îi vor aduce un omagiu maestrului Nicu Crețu artiștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”: Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Petrică Mîţu Stoian, Constantin Măgureanu, Marcu Nicolici, Neta Soare, Marius Măgureanu, Rozica Petra, Filuța Bogdan, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Manuela Motocu, Aneta Şişu, Cristian Bănăţeanu, Ciri Mayer, Liviu Dică, Răzvan Măgureanu, împreună cu orchestra şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”. Prezintă Natașa Raab.

 

SERVICIUL IMAGINE