Salubritate Craiova, achiziții și modernizări din fonduri proprii

585

salubritateSC Salubritate Craiova SRL se află de ceva timp sub conducerea fermă a unei femei. Directorul general Eliza Peța ne-a acordat un interviu în care am discutat despre situația financiară a instituției, despre problemele apărute sau măsurile luate în ultima perioadă.

 Care este situația financiară a instituției pe care o conduceți? Există probleme la acest capitol? Reușiți să vă susțineți cheltuielile și să realizați profit? Cum vă așteptați să încheiați anul 2016?

„Situația financiară a societății are o tendință ascendentă și continuăm să luăm măsuri care să asigure și în perioada următoare performanță la acest capitol. În cursul anului 2015, am înregistrat o cifră de afaceri netă de 8 milioane de euro și un profit brut de 1,5 milioane de lei, în timp ce în primele șapte luni ale acestui an avem deja o cifră de afaceri de aproape 5 milioane de euro și un profit de 1,3 milioane de lei. Ca și anul trecut, am adoptat strategia de reinvestire a profitului astfel că, din câștigul realizat, 700.000 lei au fost folosiți pentru achiziția de utilaje.

Ceea ce este important de precizat este că nu avem datorii la bugetele de stat și cel al asigurărilor sociale, că ne plătim la timp facturile către furnizori și că avem peste 700 de salariați, ceea ce face din S.C. Salubritate Craiova S.R.L. unul dintre cei mai importanți angajatori din județ.”, a declarat Eliza Peța.

Care sunt măsurile sau deciziile luate pentru optimizarea activității instituției dumneavoastră din ultima perioadă?

„Principiul de bază este orientarea către client, aplicat în prestarea tuturor activităților noastre, de la colectarea și transportul deșeurilor de la populație și agenți economici, până la asigurarea curățeniei stradale, care constituie o carte de vizită pentru fiecare oraș.

Pentru a asigura și garanta calitatea serviciilor pe care le prestăm, am investit constant în modernizarea parcului auto. În cursul acestui an, am achiziționat două autogunoiere pentru activitatea de colectare și transport a deșeurilor și în perioada următoare demarăm procedurile pentru achiziția unei alte autogunoiere cu capacitate de 7 mc. În 2015, am cumpărat utilaje pentru activitatea de salubrizare stradală și cea de deszăpezire. Este vorba de o autospecială multifuncțională, folosită în cursul sezonului cald ca autostropitoare, iar iarna, în activitatea de deszăpezire, ca utilaj cu lamă și dispozitiv de împrăștiere a materialului antiderapant. În plus, utilajul va fi folosit și în activitatea de colectare și transport a deșeurilor, pentru ridicarea gunoiului de la depozitele necontrolate de deșeuri aflate pe teritoriul Craiovei. Un utilaj similar a fost cumpărat în cursul acestui an și de Primăria Municipiului Craiova, acesta fiind inclus în inventarul bunurilor de retur pe care le folosim în prestarea activităților ce ne-au fost delegate. Tot în 2015 am achiziționat și 8 ATV-uri cu lamă, care s-au dovedit extrem de utile la deszăpezirea rapidă a trotuarelor și esplanadelor din Craiova”, a mai spus directorul societății.

Care sunt zonele din Craiova unde sistemul de colectare a deșeurilor menajere mai trebuie introdus sau îmbunătățit?

 

Aceasta a adăugat „Societatea noastră este obligată să asigure serviciul de colectare și transport a deșeurilor la fiecare utilizator care are contract cu noi. Indiferent de zona în care domiciliază, fiecare locuitor al Craiovei poate face contract cu noi, iar SC Salubritate Craiova SRL îi va pune la dispoziție în mod gratuit un recipient de precolectare a deșeurilor.

Tocmai în scopul de a ne asigura că toți craiovenii beneficiază de un tratament egal, facem verificări, prin Serviciul Corp Control din cadrul societății noastre, pentru a depista toți utilizatorii fără contract de salubrizare. Un cetățean care plătește serviciul de colectare a gunoiului simte, în mod justificat, că este discriminat față de vecinul său care nu are contract și aruncă la întâmplare, de cele mai multe ori pe domeniul public, deșeurile pe care le generează. Prin urmare, din noiembrie 2015, de când a fost adoptată și hotărârea Consiliului Local Craiova prin care este aprobat Regulamentul de aplicare al taxei speciale de salubrizare pentru craiovenii fără contract, am intensificat acțiunile de depistare a utilizatorilor fără contracte. Sunt peste 1000 de craioveni care au înțeles că ridicarea gunoiului de la poartă de către un operator autorizat este un mod civilizat de a scăpa de deșeurile generate și au încheiat contracte cu noi. Ceilalți vor fi impuși la Direcția de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Municipiului Craiova și vor beneficia și dânșii de serviciile noastre.”

Care sunt localitățile din Dolj unde există contracte cu SC Salubritate Craiova și la ce costuri se ajunge pentru un astfel de contract?

 

 

„În momentul de față, Salubritate Craiova prestează serviciul de colectare și transport a deșeurilor în localități membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Salubris Dolj, cu care societatea noastră a încheiat contract de delegare a gestiunii. Ridicăm deșeurile din orașul Bechet și comunele Ișalnița, Vârvoru de Jos, Șimnicu de Sus, Ghercești, Bucovăț, Malu Mare și Almăj. Am încheiat contracte fie cu autoritățile locale care au introdus, la rândul lor, taxe de salubrizare pentru fiecare gospodărie, fie direct, cu utilizatorii. Tariful este, ca și în cazul Craiovei, de 7 lei/persoană/ lună.”, a precizat directorul SC Salubriate.

O problemă pregnantă în colectarea deșeurilor este colectarea selectivă. Când sau de ce ați avea nevoie pentru montarea de containere pentru colectarea selectivă la toate asociațiile de locatari?

„Societatea noastră a sprijinit mereu demersurile Primăriei Municipiului Craiova în ceea ce privește stimularea colectării selective și, la rândul nostru, am inițiat măsuri care au scopul de a facilita accesul craiovenilor la acest sistem de colectare a deșeurilor. Chiar în această săptămână am demarat un proiect pilot ai cărui beneficiari sunt abonați care locuiesc la casă. 6700 de clienți ai noștri au primit saci colorați, galbeni și albaștri, pentru depozitarea deșeurilor reciclabile și un flyer în care le explicăm modul în care deșeurile trebuie sortate corect încă de la sursă. Vom ridica deșeurile reciclabile gratuit, o dată la două săptămâni, și sperăm că, astfel, vom reuși să mărim cantitatea de deșeuri reciclabile pe care o colectăm și o valorificăm.

În cartierele de blocuri din Craiova este implementat un sistem de colectare selectivă și cred că fiecare craiovean s-a familiarizat deja cu recipientele colorate amplasate pe domeniul public, în zone accesibile.

Containere îngropate, destinate colectării selective a deșeurilor, vor fi amplasate lângă containere pentru colectarea celorlalte tipuri de deșeuri, în locul actualelor platforme gospodărești care deservesc asociațiile de proprietari și locatari din Craiova. Este o componentă a proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor”, aflat în implementare”, a declarat Eliza Peța director general SC Salubritate Craiova.