PROGRAM „SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII” – ediţia I 2018

398

21  mai   – Prevenirea delincvenţei juvenile

 

  • Organizarea, la sediul Inspectoratului a evenimentului „Ziua porţilor deschise” în cadrul căruia vor  fi prezentate: un număr de dresaj canin, fiind simulat un exerciţiu de prindere a unui suspect, tehnica  şi armamentul din dotarea Serviciului pentru Acţiuni Speciale,  Laboratorul Criminalistic Mobil, două autospeciale ale poliţiştilor rutieri,  Poligonul de tragere.

 

  • Desfăşurarea unor dezbateri cu elevi, părinţi şi cadre didactice, vizionări de filme educative în unităţile de învăţământ din întregul  judeţ,  de către poliţiştii de proximitate din municipii şi oraşe şi poliţiştii de la posturile de poliţie comunale. În cadrul acestor întâlniri poliţiştii vor face recomandări pentru prevenirea violenţei în mediul şcolar, a infracţiunilor contra patrimoniului, a traficului şi consumului de droguri.

 

Parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj

Executa: Ofiţerii de prevenire, poliţiştii de proximitate şi cei de la posturile de poliţie comunale, poliţiştii compartimentului de relaţii publice şi comunicare

 

22 mai  – Prevenirea victimizării minorilor

 

  • Desfăşurarea de către ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova a unor dezbateri pe  tema prevenirii victimizării minorilor în cadrul „Proiectului Şcoala Siguranţei Tedi”.
  • Desfăşurarea de către specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, împreuna cu poliţişti de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Craiova- Secţiei 5 Urbană, la Colegiul Tehnic „C. D. Neniţescu” Craiova, a unei  dezbateri pe  tema  prevenirii traficului şi consumului de droguri.
  • Desfăşurarea de către specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale Impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Craiova împreuna cu poliţişti de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Craiova- Secţiei 1 Urbană, la Liceul „Charles Laugier” Craiova a unei dezbateri pe tema prevenirii victimizării minorilor în mediul on-line şi traficului de persoane.
  • Organizarea de dezbateri cu elevi, părinţi şi cadre didactice, vizionări de filme educative în unităţile de învăţământ din întregul  judeţ,  de către poliţiştii de proximitate din municipii şi oraşe şi poliţiştii de la posturile de poliţie comunale. În cadrul acestor întâlniri poliţiştii vor aborda teme referitoare la prevenirea victimizării minorilor, cu accent pe siguranţa în mediul on-line, bullying, consum de droguri şi trafic de persoane.

 

Parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj Agenţia Naţională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Agenţia Naţională Impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Craiova

Executa: Ofiţerii de prevenire, lucrătorii compartimentului de relaţii publice şi comunicare, poliţiştii de proximitate şi cei de la posturile de poliţie comunale

 

23 mai  – Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului  

 

  • Organizarea, de către ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a unor acţiuni preventive pe raza municipiului Craiova, în cadrul cărora cetăţenii vor fi informaţi cu privire la măsurile de prevenire pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de furt din locuinţe prin metoda „distragerii atenţiei”şi ale infracţiunilor de înşelăciune prin intermediul telefonului.
  • Desfăşurarea de către poliţiştii de proximitate şi cei de la posturile de poliţie comunale a unor activităţi în zonele de case şi blocuri de locuinţe şi în locuri publice (pieţe, targuri, centre comerciale, parcuri, locuri unde îşi petrec timpul persoanele vârstnice, etc.), ocazie cu care vor informa cetăţenii  cu privire la modurile de operare folosite de infractori şi le vor transmite recomandări destinate prevenirii infracţiunilor de furt din locuinţe prin metoda „distragerii atenţiei” şi a infacţiunilor de înşelăciune prin intermediul telefonului.

 

Executa: Ofiţerii de prevenire,  poliţiştii de proximitate, poliţiştii de la posturile de poliţie comunale, poliţiştii compartimentului de relaţii publice şi comunicare

 

24 mai  – Prevenirea violenţei în familie  

 

  • Organizarea, de către ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii de prevenire, împreună cu psihologi şi psihoterapeuţi din cadrul Asociaţiei Dezvoltare şi Psihoterapie prin Acţiune şi membri ai Societăţii Studenţilor Medicinişti din Craiova, la sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova, a unei activităţi de prevenire a violenţei intrafamiliale cu tema “Identificarea şi suportul victimelor violenţei domestice de către personalul medical”.

Cu această ocazie viitoarele cadre medicale vor primi informaţii despre formele de manifestare ale violenţei intrafamiliale, factorii generatori ai acesteia, modalităţi de intervenţie şi prevederi legislative care vin în sprijinul victimelor.

.

  • Desfăşurarea de activităţi de informare a femeilor  cu privire la prevederile legale în acest domeniu şi transmitere a unor măsuri antivictimizare de către,  poliţiştii de proximitate şi poliţiştii de la posturile de poliţie comunale, la sediile unor agenţi economici unde personalul este preponderent feminine, la cămine culturale, spaţii amenajate pentru petrecerea timpului liber, etc..

 

Parteneri: Asociaţia Dezvoltare şi Psihoterapie prin Acţiune, Societatea Studenţilor Medicinişti Craiova

Executa: Ofiţerii de prevenire, poliţiştii compartimentului de relaţii publice şi comunicare,  poliţiştii de proximitate şi cei de la posturile de poliţie comunale.

 

25 mai  – Siguranţa rutieră

 

  • Organizarea, de către poliţiştii Serviciului Rutier şi Poliţiei Municipiului Craiova – Biroul Rutier, împreună cu voluntari ai Filialei de Cruce Roşie Dolj, a unui exerciţiu de simulare a unui accident de circulaţie în care este implicat un pieton care traversează   neregulamentar şi acordarea primului ajutor. Cu această ocazie poliţiştii vor purta discuţii cu cetăţenii cărora le vor face recomandări pentru prevenirea accidentelor rutiere, iar voluntari ai Filialei de Cruce Roşie Dolj vor face demonstraţii de acordare a primului ajutor.

 

  • Desfăşurarea unor activităţi de educaţie rutieră în unităţi de învăţământ de către poliţiştii ce au calitate de poliţist rutier de la toate subunităţile.

 

  • Organizarea la nivelul întregului judeţ a unor acţiuni având drept scop prevenirea accidentelor rutiere generate de viteză excesivă sau neadaptată la condiţiile de trafic.

 

Parteneri: Filiala de Cruce Roşie Dolj

 

Executa: Ofiţerii de prevenire, lucrătorii compartimentului de relaţii publice şi comunicare,  poliţiştii de la serviciul/biroul/formaţiunile rutiere, poliţiştii cu calitate de poliţist rutier