Oltenii batura un nou record! Cititi ce au facut locuitorii din Cetatea Banie cu gunoaiele

719

Cantitatea de deșeuri colectate selectiv și predate pentru valorificare de către SC Salubritate Craiova SRL în primele 5 luni ale acestui an a ajuns la 1600 tone, cu peste 50% mai mult decât tot ceea ce s-a strâns anul trecut.

Potrivit reprezentanților SC Salubritate Craiova SRL, operator care are delegată activitatea de colectare a deșeurilor din municipiul Craiova, cifrele centralizate până la această dată arată că, în 2019, cantitatea totală de deșeuri reciclabile (hârtie, carton, plastic, ambalaje din metal și sticlă) livrată către o firmă autorizată, pentru valorificare, va ajunge la 3500 tone.

„Datele acestea ne arată că locuitorii orașului au încredere în activitatea de colectare selectivă desfășurată în oraș și ne încurajează să punem pe hârtie noi proiecte, atât pentru a educa populația, cât și pentru a extinde actualul sistem, astfel încât numărul beneficiarilor să crească”, a declarat Mihai Butari, director general în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.

Sistem de colectare selectivă destinat populației prevede containere de colectare selectivă a deșeurilor (supranumite „clopote” sau „igluuri”) pe trei fluxuri (galben-destinat colectării selective a deșeurilor de ambalaje  de plastic, albastru-destinat colectării selective a ambalajelor din hârtie-carton și verde-destinat colectării selective a ambalajelor din sticlă) amplasate în 70 de locații, în total în municipiul nostru fiind utilizate în prezent 200 de astfel de recipiente, îndeosebi în zonele de blocuri.

În cursul anului 2016, SC Salubritate Craiova SRL a demarat un proiect pilot de colectare selectivă a deșeurilor în cartierele de case ale Craiovei. Au fost incluși în acest proiect 6714 abonați care locuiesc pe 96 de străzi din 10 cartiere ale municipiului. Odată cu introducerea sistemului de colectare selectivă la case, SC Salubritate Craiova SRL a organizat o campanie de informare și conștientizare care a presupus atât desfășurarea unei campanii door to door în care au fost distribuiți saci colorați (galben pentru deșeuri de plastic, albastru pentru deșeuri de hârtie și carton și verde pentru ambalaje de sticlă) și flyere conținând informații referitoare la modalitatea corectă de colectare selectivă a deșeurilor, cât și campanii în media (print, online și TV).

Tot în cursul anului 2016, SC Salubritate Craiova SRL a organizat o campanie de informare a agenților economici privind posibilitatea de a colecta selectiv și de a reduce, astfel, costurile serviciilor de salubrizare. Practic, toate persoanele juridice abonate care nu au adoptat acest sistem de gestionare a deșeurilor au primit, prin e-mail sau direct, de la lucrătorii SC Salubritate Craiova SRL, o informare legată de avantajele optării pentru un asemenea sistem.

În martie 2017, proiectul pilot a fost extins la 140 de străzi din Craiova, de acesta ajungând să beneficieze aproape jumătate dintre abonații noștri de la case (aproape 10.000 de clienți). Cu această ocazie, pe toate străzile incluse în program, au fost din nou distribuiți din poartă în poartă, de către angajații Salubritate Craiova SRL, saci colorați și un flyer cu informații referitoare la tipurile de deșeuri care se pot pune în saci și un calendar în care erau încercuite zilele de colectare a deșeurilor reciclabile pe strada respectivă. În 2018, în intervalul ianuarie-iunie, alături de Asociația JCI Craiova, am derulat proiectul „Vrei un oraș curat? Nu abandona deșeurile în spațiul public!”, în cadrul căreia au fost distribuite în parcuri, centre comerciale și în Centrul istoric 10.000 de ghiduri referitoare la gestionarea corectă a deșeurilor, inclusiv cu informații legate de colectarea separată a acestora. Acestor campanii li se adaugă proiectele anuale derulate în școli și grădinițe, cum ar fi cele două ediții ale proiectului „Protejăm natura. Colectăm selectiv”. În cursul anului 2019, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, SC Salubritate Craiova SRL a derulat proiectul „Semne de verde”, în cadrul căruia elevi din clasele primare ale școlilor craiovene au confecționat semne de carton din carton cu mesaje referitoare la protejarea mediului înconjurător.

 

Precizăm faptul că, în prezent, se află în implementare, de către Consiliul Județean Dolj, proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Dolj” (SMID), în cadrul căruia a fost desemnat printr-o procedură de concesiune organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECODOLJ un nou operator pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor, operator care a început deja activitatea în toate localitățile din județul Dolj, cu excepția Craiovei. Contractul semnat în data de 22 mai 2018 de ADI ECODOLJ cu noul operator prevede o perioadă intermediară de doi ani, timp în care operatorul nu va colecta deșeurile din municipiul Craiova. Astfel, la momentul operaționalizării complete a SMID, care prevede inclusiv execuția unor platforme îngropate pentru colectarea deșeurilor în municipiul Craiova, inclusiv a celor reciclabile, SC Salubritate Craiova SRL nu va mai fi operator de colectare și transport a deșeurilor în municipiul Craiova.