“Luna Pădurii” – Proiect cultural educativ MEDIUL ŞI SĂNĂTATEA

598

afis ClaudiaPentru a sublinia importanţa pădurilor în constelaţia ecosistemelor terestre ale planetei, Organizația Națiunilor Unite a desemnat perioada 15 martie – 15 aprilie, ca Luna Pădurii, unul din cele mai importante evenimente în domeniul silvic şi ecologic. Este o lună în care se desfăşoară diferite activităţi de informare, menite a sensibiliza populaţia cu privire la importanţa tezaurului verde în menţinerea echilibrului ecologic.

În România, evenimentul a demarat încă din anul 1902 fiind promovat de Spiru Haret, sub denumirea de „Sărbătoarea sădirii arborelui”. Din cauza tăierilor necontrolate efectuate de om şi a unor calamităţi naturale cum sunt furtunile puternice, dar mai ales incendiile, astăzi, suprafeţe întinse de pădurea sunt afectate producând fenomene precum: eroziunea solului şi implicit scăderea fertilităţii lui; inundaţiile şi alunecările de teren; creşterea concentraţiei de CO2 atmosferic şi scăderea concentraţiei de O2; seceta prelungită și accentuarea fenomenului de deșertificare.

Pădurile României reprezintă 26,3% din teritoriul ţării, situând România pe locul 12 printre ţările din Europa. În ultimii 75 de ani, suprafaţa pădurilor noastre s-a redus cu aproximativ 15 %, având în vedere faptul că se taie ilegal 3 hectare de pădure în fiecare oră.

În acest context, în cadrul Proiectului cultural – educativ – Mediul şi Sănătatea se înscrie şi manifestarea Starea fitosanitară a pădurilor din România pe fondul schimbărilor de mediu actuale, iniţiată de Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei cu sprijinul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Silvică Marin Drăcea ”.

Acţiunea va avea loc în ziua de 28 martie, ora 11oo, la sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii şi va cuprinde o conferinţă cu o suită de videoproiecţii, susţinute de Dr. Constantin Nețoiu, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Silvică „Marin Drăcea”, la care vor lua parte studenţii Departamentului de Geografie – Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Craiova coordonaţi de lector univ. dr. Oana Mititelu Ionuș, elevii Colegiului Tehnic Costin D. Nenițescu, îndrumați de prof. Luminița Radu-Militaru.

Tema propusă vizează importanţa stării de sănătate a pădurilor ca o rezultantă a multiplelor interacțiuni dintre mediul fizico-geografic în care se află biocenozele forestiere și activitățile umane. În România, în condițiile în care pădurile sunt localizate aproape în zone cu un grad relativ ridicat de favorabilitate, sunt afectate în principal de factori  determinanți: biotici și mai puțin de factori abiotici. Împreună, aceste două categorii de factori afectează anual suprafețe ce variază între 30-40%  din suprafața totală a pădurilor din care cca. 85% sunt suprafețe afectate de factori biotici, în principal de insecte și în mai mică măsură microorganisme patogene, mamifere.

Tendințele evidențiate în ultimele decenii de amplificare a fenomenelor de secetă, a atacurilor diverșilor factori biotici, de extinderea fenomenului de uscare anormală la tot mai multe specii, indică o fragilitate crescândă a ecosistemelor forestiere din România, unde starea generală de sănatate a pădurilor este satisfacatoare, iar dupa standardele internationale, Romania se situează printre țările cu păduri moderat afectate.

 

Manifestarea, înscrisă în activităţile cultural – educative ale Secţiei de Ştiinţele Naturii, este coordonată de muzeograf Dr. Ionelia Claudia Goga.