STARE DE FAPT
http://staredefapt.ro/interviu-deputatul-eliza-peta-stefanescu-un-nivel-de-trai-cat-mai-ridicat-pentru-toti-cetatenii-este-obiectivul-fundamental-al-guvernului-psd/
Export date: Fri Aug 17 15:18:58 2018 / +0000 GMT

INTERVIU. Deputatul Eliza Peța - Ștefănescu: Un nivel de trai cât mai ridicat pentru toți cetățenii este obiectivul fundamental al Guvernului PSD


Peta_ElizaDeși este la primul mandat de deputat, are la activ un bogat bagaj politic și a avut contact cu administrația locală în calitatea de consilier al primarului Lia Olguța Vasilescu, iar apoi director general la S.C. Salubritate Craiova.


Reporter: Faceți parte din noul val de politicieni. Sunteți la primul mandat de deputat. Cum se vede viața unui tânăr politician în Parlamentul României?


Eliza Peța - Ștefănescu: E adevărat că sunt la primul mandat, dar sunt implicată în politică de mulţi ani. Din acest motiv cred că pasul către postura de deputat nu a fost aşa dificil cum poate s-ar aştepta mulţi. Din actualul legislativ fac parte foarte mulţi tineri, foarte mulţi provenind chiar din PSD și mă bucur că organizația de la Dolj a promovat tinerii în Parlament.


După cum am spus-o şi în campanie, PSD vrea să ofere tinerilor un viitor în ţară, să profeseze și să-și întemeieze o familie aici. România are nevoie de medici buni, de profesori motivați, de ingineri sau muncitori care să lucreze aici, acasă. Vrem să îi convingem pe tineri să îndrăznească să creadă în România. Pentru asta însă este nevoie de efort şi implicare, și mă bucur că pot fi parte a acestei provocări.


Lupta parlamentară arată altfel decât v-ați fi imaginat?


Aşa cum v-am spus încă de la început, legăturile mele cu viaţa politică sunt mai vechi, astfel că am avut ocazia să văd, să experimentez ce înseamnă lupta politică. Din nefericire, la fel cum se întâmplă de multe ori şi în plan local, lupta politică nu se duce pe schimburi de idei, pe dorinţa de a aduce un plus unei iniţiative, pe corectarea unei erori poate dintr-un act normativ. În schimb, se merge pe principiul că orice vine de la partea adversă este musai să fie criticat.


 Noi, cei de la PSD, am demonstrat că ne dorim un dialog pentru că parlamentarii sunt aleși de către cetățeni să îi reprezinte, nu să se lupte între ei. Sunt convinsă însă că oameni de acasă văd care este realitatea.


Care este domeniul legislativ către care v-ar plăcea să vă îndreptați și ce legi credeți că ar trebui inițiate în acest domeniu?


Protecţia socială. Este un domeniu important și delicat, care are nevoie de actualizări permanente, care să țină pasul cu realitatea economică și socială din țatră. Fac parte din Comisia pentru muncă şi protecţie socială, iar una din prioritățile guvernării PSD, așa cum am spus-o încă din campania electorală, este de a asigura un parcurs constant către îmbunătățirea nivelului de trai al populației. Consider că impunerea unui nivel de trai cât mai ridicat pentru toți cetățenii este obiectivul principal al Guvernului PSD. Prin programul de guvernare votat de români în urmă cu un an ne-am asumat această misiune esențială. Eu şi colegii mei ne dorim un model de creștere economică bazat pe un set coerent de politici publice și măsuri progresiste.


Cât despre ce legi ar trebui iniţiate în acest domeniu vă pot spune doar câteva care se regăsesc şi în programul nostru de guvernare. Începând cu înfiinţarea şi organizarea Agenţiilor de Mediere între cererea şi oferta de muncă zilieră din mediul rural, continuând cu pachetul integrat de măsuri pentru reintegrarea pe piaţa muncii a şomerilor de lungă durată, ori despre stimularea participării pe piața muncii a persoanelor apte de muncă aflate în risc de excluziune socială şi descurajarea dependenței de măsurile de asistență, toate sunt necesare şi extrem de importante. Tocmai de aceea am convingerea că, până în 2020, toate vor fi implementate.


Ne găsim la finalul primului an de mandat. Care credeți că este, dacă există, o victorie a acestuia și ce ar trebui să urmeze?


Cu riscul de a părea puţin subiectivă, din punctul meu de vedere, adoptarea proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar a fost o victorie. Asta deoarece Legea salarizării unitare reprezintă un pas important către integrarea reală a României în Uniunea Europeană. Este o lege care va conduce la eficientizarea sistemului de salarizare în domeniul public şi a contribuit la creşterea netă a veniturilor românilor. Este o promisiune onorată!


Cred cu tărie că, dacă vom rămâne fideli promisiunilor făcute românilor, cu toţii vom avea de câştigat.


Care este, în viziunea dumneavoastră, cea mai mare realizare a programului PSD la un an de la alegeri?

- Fără îndoială că cea mai mare realizare a noastă, a PSD, este creşterea economică pe care România o înregistrează şi care ne plasează în top, nu doar în regiune ori în Uniunea Europeană, ci la nivel mondial. Este încă o dovadă că programul nostru de guvernare, pentru care am şi primit votul românilor în urmă cu un an, este unul bun, care va produce schimbarea acea pe care toţi ne-o dorim şi pe care o aşteptăm de atâta timp.