Grădina Botanică din Craiova a fost inaugurată oficial

947

s-a-inaugurat-gradina-botanica-din-craiovaPrimarul Craiovei a participat luni, 19 septembrie, la inaugurarea oficială aGrădinii Botanice din Craiova. Locația preluată de Primăria Craiova de la Universitatea Craiova a trecut printr-un amplu proces de reabilitare fiind transformată complet.

„Astăzi am inaugurat Grădina Botanică. Sigur ea nu este pe deplin finalizată pentru că sunt încă niște specii rare de plante care au fost cerute de Universitate și care trebuiesc luate prin licitație publică și atunci ele vor veni pe măsură ce vom reuși să finalizăm aceste licitații. Probabil undeva în primăvară, vom avea o parte dintre aceste plante pentru că unele sunt specii rare care nu se găsesc nici măcar în Europa, sunt de pe alte continente. De asemenea, tot în această perioadă trebuie să ne vină și plăcuțele care vor trebui să fie puse lângă plante. Noi am făcut deja achiziția publică, dar încă nu au fost aduse. În rest, este în mare parte finalizată în sensul că s-a decolmatat lacul. A fost o muncă imensă a angajaților noștri, au fost undeva în jur de 60 de remorci de mâl și de plante care erau pe albia acestui lac. S-a făcut aici o pistă de alergare pentru că ne-am dat seama că încă din momentul în care s-a deschis publicului Grădina Botanică, erau foarte mulți craioveni care își doreau să alerge și atunci am preferat să facă acest lucru doar în zona din spate ca să nu îi deranjeze pe ceilalți care vin să admire plantele sau să se plimbe cu copiii cu cărucioarele.

Mai este un loc de joacă, el apare în proiectul iniţial al lui Buia pe care încă nu l-am pus la punct pentru că încă căutăm care sunt cele mai bune variante de a face acest loc de joacă. Dacă ne adresăm doar copiilor mici, adică sub 10 ani, dacă ar trebui să ne adresăm tuturor categoriilor de public, în sensul că acolo am putea să punem nişte couri de baschet sau nişte porţi de fotbal, astfel încât să poată să joace şi copiii mai mare, dar chiar şi adulţii. Mai este de lucru puţin la mâna curentă, adică la podeţe să fie un fel de bare care să prezinte siguranţă astfel încât să nu cadă copiii în lac. Probabil ele vor arăta ca în Parcul Nicolae Romanescu de lemn sau să arate la fel ca lemnul. Am mai făcut un foişor japonez pe care îl vedeţi în spate. Urmează ca în perioada de toamnă, când urmează plantările, să aducem aici şi plante specific grădinilor japoneze. Foişorul a fost lucrat de angajaţii noştrii de la RAADPFL. A fost şi pentru ei provocare. Mie mi se pare că a ieşit foarte bine şi s-au ales bine şi culorile. Am pus piatră peste tot, şi pentru susţinerea acestor maluri de pământ care se puteau prăbuşi, dar şi la intrarea în Grădina Botanică, unde era foarte urât, un fel de ciment.

 

Universitatea mai are de refăcut sera astfel încât ea să arate foarte bine. Grădina Botanică este deschisă publicului şi putem spune că la ora actual ea poate fi vizitată în proporţie de 100%, dar, aşa cum vă spuneam, mai sunt mici retuşuri de făcut care nu se fac neapărat la începutul acestui an. Poate să dureze şi doi-trei ani până să avem toată vegetaţia necesară unei adevărate grădini botanice. A fost o provocare foarte mare pentru colegii noştrii de la RAADPFL. Craiovenii nu vor putea intra în Grădina Botanică pe iarbă, dar vesetea bună este că în Parcul Nicolae Romanescu, unde o să trebuiască să ne apucăm de replantări, să punem gazon pe unele porţiuni, poate şi flori pe alte porţiuni în mod sigur li se va permite craiovenilor să calce pe iarbă”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.