„Eminescu în Oltenia”, cu scriitorul Tudor Nedelcea

373

afis Tudor NedelceaCasa de Cultură „Traian Demetrescu” organizează luni, 16 ianuarie 2017, de la ora 17.00, în Salonul Medieval al instituției, o nouă întâlnire din cadrul proiectului „Poveștile noastre, povestea Craiovei”. Invitat este scriitorul Tudor Nedelcea, care va evoca, în prima parte a manifestării, figura lui Mihai Eminescu, precum și prezența poetului național la Craiova. „Eminescu în Oltenia” se intitulează prelegerea pe care Tudor Nedelcea o va susține cu ocazia Zilei Culturii Naționale. În partea a doua a întâlnirii, invitatul va depăna amintiri despre Craiova de altădată, așa cum a cunoscut-o, va povesti întâmplări – mai mult sau mai puțin personale – în care se vor oglindi însă și imaginea orașului și schimbările prin care Craiova a trecut până în zilele noastre. După expunerea sa, Tudor Nedelcea va răspunde întrebărilor și va dialoga cu cei interesați. Moderator: Cornel Mihai Ungureanu. Intrarea este liberă.

Tudor Nedelcea (n. 23 martie 1945, satul Valea Ursului, comuna Tâmna, jud. Mehedinți) este critic, prozator, editor și istoric literar. A urmat clasele primare în comuna natală, apoi Liceul Traian din Drobeta-Turnu Severin și cursuri de biblioteconomie în cadrul Institutului Pedagogic Bucureşti. Este licențiat al Facultății de Limba şi Literatura Română a Universităţii Bucureşti, instituție la care și-a susținut, în 1983, teza de doctorat „Geneza ideilor social-politice şi filozofice în literatura română veche”. A lucrat la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” (1969-1970), ca arhivist la Arhivele Statului din Craiova (1970-1972), lector la Direcţia Generală a Presei şi Tipăriturilor (1972-1974), director al Bibliotecii „Alexandru şi Aristia Aman” (1974-1975), bibliotecar la aceeaşi instituţie (1975-1988), redactor şi redactor şef la Editura Scrisul Românesc (1988-1999), cercetător ştiinţific  la Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor” din Craiova al Academiei Române (1999-2011). A înfiinţat şi a condus Fundaţia Scrisul Românesc, este vicepreşedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni și membru în Consiliul Patriarhal al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Colaborator şi membru în consiliile editoriale ale unor reviste culturale prestigioase, Tudor Nedelcea a publicat peste 600 de studii și articole, în țară și în străinătate, 40 de volume de autor și a semnat prefața sau studiile introductive a peste 60 de cărți. A fost distins cu Premiul Naţional „Marin Sorescu” al Academiei Române; Premiul de critică al revistei „Literatura şi arta”; Premiul „Mihai Eminescu” al Ligii Culturale; Premiul „Alexandru Rosetti” al Ministerului Culturii; Medalia „Mihai Eminescu” cu brevet a Preşedintelui Republicii Moldova; Crucea Patriarhală a Bisericii Ortodoxe Române. Este cetăţean de onoare al Craiovei.

„Poveștile noastre, povestea Craiovei” este un proiect al Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, în care invitatul – una dintre personalitățile craiovene sau dintre oameni legați de acest oraș – își spune propria poveste, lăsând să se întrevadă în fundal sau uneori în prim-plan și imaginea de altădată sau mai recentă a orașului. Întâlnirile în cadrul proiectului au loc lunar și își propun să alcătuiască un puzzle, un mozaic din istorisirile subiective adunate, cu schimbările care au avut loc, dar și cu nostalgia unor repere din geografia urbană, cu evocarea unor personaje sau a unor momente din istoria orașului. Aceste scene din viața urbei contribuie, în ansamblu, la creionarea unui chip al Craiovei de ieri și de astăzi. Invitații de până acum în cadrul proiectului: Lorena Stuparu Păvălan – cercetător științific, Nicolae Pîrvulescu – profesor și scriitor, Nicolae Marinescu – profesor și editor, Mihaela Albu – prof. universitar și scriitor, Jean Băileșteanu – scriitor și editor, Rodica Mixich – medic, George Popescu – scriitor și traducător, Mircea Pospai – jurnalist și scriitor, Violeta Comănescu – medic, Florin Logreșteanu (Radu Scorojitu) – profesor și scriitor, Gela Enea – profesoară și scriitoare, Felicia Mihali – scriitoare și Florin Mălăelea (Calinic Toropu) – consultant în inginerie și manager de proiecte.