Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Serviciul de Control în Sănătate Publică, va derula în perioada următoare o serie de acțiuni pentru verificarea comercianților în vederea respectării prevederilor legale pentru comercializarea produselor specifice sărbătorilor pascale.
Obiective:
Modul de recepţionare a produselor alimentare pentru evitarea punerii pe piaţă de alimente necorespunzătoare (insalubre, alterate sau cu termene de valabilitate depăşite);
Mod de depozitare, transport şi manipulare;
Lotizarea produselor alimentare cu menţionarea elementelor de identificare în vederea stabilirii trasabilităţii acestora, în cazul unei neconformităţi;
Profilul igienico-sanitar al depozitelor; verificarea monitorizării – înregistrării temperaturii şi umidităţii, în spaţiile de depozitare;
Verificarea echipamentului de protecţie, starea de sănătate şi instruirea personalului.
Controlul oficial în unităţile de desfacere ale produselor alimentare.
Obiective:
- Modul de recepţionare, depozitare, desfacere şi manipulare a produselor alimentare.
- Verificarea declaraţiilor de conformitate sau calitate, a termenelor de valabilitate, a proprietăţilor organoleptice a produselor perisabile.
- Verificarea expunerii la comercializare pe categorii de produse în agregate frigorifice, separate.
- Verificarea conformităţii aditivilor alimentari folosiţi în vopselele pentru ouă.
- Verificarea profilului igienico-sanitar al unităţilor alimentare;
- Verificarea echipamentului de protecţie, a gradului de instruire , a stării de sănătate a personalului angajat.
Controlul şi inspecţia vizează unităţile de tipul hiper-, supermarket-uri, unităţi de desfacere produse alimentare.
- Controlul oficial în unităţi de producţie-laboratoare de cofetărie, patiserie, panificaţie, carmangerii
Obiective:
- Verificarea respectării circuitelor funcţionale
- Verificarea profilului igienico-sanitar al unităţii.
- Recepţionarea materiilor prime urmărind aspectul organoleptic, integritatea ambalajului, termenele de valabilitate.
- Verificarea respectării prevederilor Ordinului nr. 438/295/2002, pentru aprobarea Normelor privind utilizarea aditivilor alimentari în produse alimentare specifice sărbătorilor pascale.
- Verificarea conformităţii produsului finit.
- Verificarea monitorizării – înregistrării temperaturii şi umidităţii, în spaţiile de depozitare a materiilor prime şi a produsului finit.
- Verificarea respectării prevederilor Reg. CE 1935/2004, privind materialele si obiectele în contact cu alimentele: etichetare, declaraţie de conformitate, prezenţa simbolului specific care certifică destinaţia pentru ”uz alimentar” a ambalajului.
- Verificarea stării de sănătate a personalului angajat (fişe de aptitudini emise de către medicii de Medicina Muncii), precum şi a instruirii privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă.