DSP Dolj începe controalele la comercianții cu produse specifice sărbătorilor pascale

404

 

mieiDirecţia de Sănătate Publică Dolj, Serviciul de Control în Sănătate Publică, va derula în perioada următoare o serie de acțiuni pentru verificarea comercianților în vederea respectării prevederilor legale pentru comercializarea produselor specifice sărbătorilor pascale. 

Obiective:

Modul de recepţionare a produselor alimentare pentru evitarea punerii pe piaţă de alimente necorespunzătoare (insalubre, alterate sau cu termene de valabilitate  depăşite);

Mod de depozitare, transport şi manipulare;

Lotizarea produselor alimentare cu menţionarea elementelor de identificare în vederea stabilirii trasabilităţii acestora, în cazul unei neconformităţi;

Profilul igienico-sanitar al depozitelor; verificarea monitorizării – înregistrării temperaturii şi umidităţii, în spaţiile de depozitare;

Verificarea echipamentului de protecţie, starea de sănătate şi instruirea personalului.

 

Controlul oficial în unităţile de desfacere ale produselor alimentare.

 Obiective:

  1. Modul de recepţionare, depozitare, desfacere şi manipulare a produselor alimentare.
  2. Verificarea declaraţiilor de conformitate sau calitate, a termenelor de valabilitate, a proprietăţilor organoleptice a produselor perisabile.
  3. Verificarea expunerii la comercializare pe categorii de produse în agregate frigorifice, separate.
  4. Verificarea conformităţii aditivilor alimentari folosiţi în vopselele pentru ouă.
  5. Verificarea profilului igienico-sanitar al unităţilor alimentare;
  6. Verificarea echipamentului de protecţie, a gradului de instruire , a stării de sănătate a personalului angajat.

Controlul şi inspecţia vizează unităţile de tipul hiper-, supermarket-uri, unităţi de desfacere produse alimentare.

 

  1. Controlul oficial în unităţi de producţie-laboratoare de cofetărie, patiserie, panificaţie, carmangerii

 

Obiective:

  1. Verificarea respectării circuitelor funcţionale
  2. Verificarea profilului igienico-sanitar al unităţii.
  3. Recepţionarea materiilor prime urmărind aspectul organoleptic, integritatea ambalajului, termenele de valabilitate.
  4. Verificarea respectării prevederilor Ordinului nr. 438/295/2002, pentru aprobarea Normelor privind utilizarea aditivilor alimentari în produse alimentare specifice sărbătorilor pascale.
  5. Verificarea conformităţii produsului finit.
  6. Verificarea monitorizării – înregistrării temperaturii şi umidităţii, în spaţiile de depozitare a materiilor prime şi a produsului finit.
  7. Verificarea respectării prevederilor Reg. CE 1935/2004, privind materialele si obiectele în contact cu alimentele: etichetare, declaraţie de conformitate, prezenţa simbolului specific care certifică destinaţia pentru ”uz alimentar” a ambalajului.
  8. Verificarea stării de sănătate a personalului angajat (fişe de aptitudini emise de către medicii de Medicina Muncii), precum şi a instruirii privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă.