Craiovenii se răsfață prin cultură și vara aceasta

363

Instiuțiile de cultură din Bănie s-au aliniat pentru a le oferi amatorilor de frumos o vară plină de evenimente. Opera Română Craiova a încheiat stagiunea estivală „Operissima” desfășurată în perioada 13-17 iulie 2016, punând punct  spectacolelor „Carmen Rock” susținute prin cartiere. Craiovenii au fost răsfățați chiar la ei acasă am putea spune.  „Operissima” este o adaptare a unui concept foarte popular în Europa, acela de a pune în valoare muzica de calitate, interpretând-o în spaţii atipice pentru astfel de evenimente, în mijlocul marilor oraşe. Conceptul s-a bucurat de succes şi le-a arătat craiovenilor o noua modalitate de a folosi şi de a se raporta la acest spaţiu. Recunoscut drept un fenomen comunitar, „Operissima” nu este doar o serie de spectacole de operă, ci o formă de activare a comunităţii locale prin intermediul muzicii şi al culturii, readucând în itinerariile culturale şi turistice ale oraşului spaţii publice mai puţin folosite”.

Stagiunea Estivală 2016 a Filarmonicii “Oltenia” continuă, pe 28 iulie, cu un recital de pian susţinut de Rebeca Omordia şi, în data de 2 august, cu un concert KOREA UNION YOUTH ORCHESTRA, organizat în parteneriat cu Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană şi dirijat de JINWON LEE. Așa cum ne-a obișnuit și Filarmonica iese în stradă și vara aceasta redescoperim orasul în perioada 4 august – 4 septembrie, în 33 de minute de muzică clasică, împreună cu grupul coral “Allegro” al Liceului de Arte “Marin Sorescu”, dirijat de George-Florian Zamfir. Locurile alese pentru concerte sunt plasate în centrul oraşului, în spaţii adecvate audiţiei, în proximitatea unor obiective familiare craiovenilor, cum sunt Teatrul Naţional, Casa Băniei şi Colegiul Naţional “Elena Cuza”.

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” îl omagiază anul acesta pe poetul Adrian Păunescu în cadrul Simpozionului de Sculptură „Drumuri Brâncușiene” ce va avea loc în perioada 1-31 august la Centrul Multifuncțional. Sculpturile vor fi realizate în piatră de Vratza şi marmură de Ruşchiţa şi vor contribui la îmbogăţirea patrimoniului monumental al municipiului Craiova.

Sfârșitul verii este marcat prin foc de Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” ce prezintă între 25 august și 1 septembrie cea dea III-a ediție a Festivalului „Puppets Occupy Street” primul festival de arta animaţiei din România care se desfăşoară exclusiv în spaţii neconvenţionale. La festival vor participa 12 trupe şi artişti din 11 ţări: Teatro de Titeres y Marionetas Colibri (Venezuela); Tomas Taboada (Argentina); Bruno Leone, Compania Faber Teater (Italia); Bigolis Theater, Trant Companya D’Espectacoles S.C.P., Papito (Spania); Ort-iki Puppet and Street Theatre (Ungaria); Ucaneller Kuklaevi (Turcia); Valentino Georgievski (Macedonia); Amaro Del (Serbia); Fire Theatre Mime Company (Bulgaria). Invitaţi dinPolonia vor prezenta la Craiova filme de scurtmetraj de animaţie, în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Limbă Poloneză din cadrul Universităţii din Craiova, iar România va fi reprezentată de artişti din Bucureşti („Muschetarii”, MAG, AnimArts, Atelier D, D’Artamy), Arad (Marionet Studio, Tărâmul Poveştilor Dollo, Soso şi Nuţi), Cluj-Napoca („Konthrast”) şi, bineînţeles, Craiova. Festivalul începe și se încheie cu Parada Păpușilor Gigante.

Întreaga vară a fost plină de evenimente culturale menite să îi implice atât pe cei mari cât și pe cei mici. Putem vorbi despre zecile de ateliere Bios Art organizate de Muzeul Olteniei, despre Ziua Iei unde Ansamblul „Maria Tănase” ne-a amintit de frumusețea tradițiilor românești sau de simpozioanele desfășurate la Biblioteca Județeană.