Aerul craiovean mai puțin poluat în 2016

401

20160823_142707Începând din anul 2006, supravegherea calităţii aerului în aglomerarea Craiova s-a realizat prin intermediul sistemului automat de monitorizare a calităţii aerului inclus în RNMCA, format din 5 staţii automate, care au fost amplasate conform criteriilor specifice prevăzute în prezent în Legea 104/2011.

Poluanţii monitorizaţi – respectiv SO2, NO2, NOx, CO, Pb, PM10 şi PM2,5, benzen şi ozon (O3) – sunt cei reglementaţi prin directivele europene privind calitatea aerului înconjurător preluate prin legislaţia noastră, iniţial în Ord. 592/2002 şi în prezent în Legea 104/2011, privind valorile limită, de prag şi de alertă ale acestora, precum şi a metodelor de măsurare şi evaluare (Directiva nr. 96/62/CE privind evaluarea şi managementul calităţii aerului, Directiva nr. 99/30/CE privind valorile limită pentru dioxid de sulf, dioxid de azot şi oxizi de azot, particule în suspensie şi plumb în aerul atmosferic, Directiva nr. 2000/69/CE privind valorile limită pentru benzen şi monoxid de carbon în aerul atmosferic Directiva nr. 2002/3/CE privind poluarea aerului cu ozon).

Structura reţelei din aglomerarea Craiova:

-staţia DJ-1 – staţie urbană de trafic, amplasată pe Calea Bucureşti, vis-a-vis de Piaţa Mare locaţia respectivă fiind reprezentativă din punct de vedere al traficului (raza ariei de reprezentativitate max 100m); poluanţii monitorizaţi sunt SO2, NO, NO2, NOx, CO, PM10 şi BTEX;

-staţia DJ-2 – staţie de fond urban amplasată în zona Primariei Craiovei,  expusă mai puţin traficului şi industriei; poluanţii monitorizaţi sunt SO2, NO, NO2, NOx, CO, PM2,5 şi BTEX;

-staţia DJ-3 – staţie mixtă- industrială şi de trafic, amplasată în zona Billa, aflată sub influenţa ambelor termocentrale şi a reţelei de trafic intens din vestul oraşului (raza ariei de reprezentativitate este de max 1 km); poluanţii monitorizaţi sunt SO2, NO, NO2, NOx, O3, PM10;

-staţia DJ-4 – staţie industrială, situată la intrarea în Işalniţa, în mediu suburban, aflată sub influenţa termocentralei din zonă mai ales; poluanţii monitorizaţi sunt SO2, NO, NO2, NOx, O3;

-staţia DJ-5 – staţie de fond  suburban amplasată în zona pod Jiu spre  intrarea în Breasta, situată la distanţă de aproape toate sursele de poluare majore din aglomerare, afectată uneori de emisiile de la SE Işalniţa poluanţii monitorizaţi sunt SO2, NO, NO2, NOx, CO, PM10 şi O3– de menţionat că acesta din urmă se regăseşte în reţeaua europeană specială de monitorizare şi evaluare, alături de alte staţii din ţară.

Pe lângă indicatorii de calitate a aerului menţionaţi, se monitorizează şi parametri meteorologici la  staţiile DJ-2 şi respectiv DJ-4 temperatura, direcţia şi viteza vântului, presiunea atmosferică, radiaţia solară, umiditatea relativă şi nivelul precipitaţiilor.

Principalele surse de emisie care afectează valorile indicatorilor monitorizaţi sunt:

  • trafic rutier
  • arderi în industria de transformare şi pentru producerea de energie electrică şi termică
  • alte procese industriale, exploatarea gazelor
  • procese de ardere pentru încălzirea casnică
  • factori naturali – terenurile agricole din apropiere
  • surse accidentale- incendii
  • surse locale necontrolate, ca arderea miriştilor, arderi ale materialelor plastice

 

În urma monitorizării şi evaluării a parametrilor  de calitate a aerului ambiental conform normativelor menţionate mai sus, începând cu 2006 au fost înregistrate şi validate un număr mai mare de depăşiri ale valorilor limită orare şi zilnice ale SO2 şi respectiv PM10 decât cele acceptate de legislaţie, din acest motiv  în 2008 APM Dolj a iniţiat elaborarea programului integrat de gestionare a calităţii aerului. Programul elaborat de Comisia Tehnică numită prin Ordinul prefectului nr. 2/15.01.2008  și aprobat prin hotărârea Consiliului Judeţean Dolj a cuprins măsuri şi activităţi desfășurate pe o perioadă de 5 ani (până în 2013). Datorită obligaţiilor României de a se încadra în valorile limită privind PM10 după 2011, a fost necesară revizuirea programului în 2010. În continuare parametrii în cauză au fost monitorizați în cursul anului 2014 și 2015, în măsura posibilităților tehnice și financiare.

 

Evoluţia poluanţilor monitorizaţi în 2016

În urma monitorizării poluanţilor atmosferici în perioada ianuarie – iunie 2016 s-au obţinut medii comparabile cu cele din anii precedenţi, nu au mai fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită la SO2; privitor la concentrațiile zilnice ale pulberilor materiale în suspensie, respectiv PM10 și PM2,5, însă, situația este încă sensibilă, în timpul iernii și în perioadele secetoase  înregistrându-se multe concentrații ridicate – chiar  depășiri ale VL la 24 de ore  la PM10 (mai ales la stația DJ-3).

Trebuie menţionat faptul că evoluţia poluanţilor depinde foarte mult şi de condiţiile de dispersie în atmosferă, zona Craiovei fiind defavorizată în sensul că în oraş se înregistrează deseori condiţii de calm atmosferic indiferent de anotimp şi de asemenea se produc inversiuni termice în timpul serii, mai ales în perioadele de toamnă şi iarnă. Aceste condiţii conduc la acumularea poluanţilor emiși de la diverse surse şi creşterea concentraţiilor, uneori peste limitele orare/zilnice permise.

În ceea ce priveşte condiţiile climatice, în cursul acestei perioade s-au înregistrat  precipitaţii abundente pe scurte perioade de timp, anul fiind ceva mai secetos, iar temperaturile au fost destul de ridicate în ultimele luni.